Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. listopadu 2022 10:54
Čas čtení 1:08

Zemřel muž, který žil osmnáct let na pařížském letišti. Inspiroval i slavný film Terminál

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřel muž, který žil osmnáct let na pařížském letišti. Inspiroval i slavný film Terminál
Zdroj: Getty Images

Mehran Karimi Nasseri zemřel v důsledku infarktu.

V sobotu zemřel na pařížském letišti Charlese de Gaulla Íránec Mehran Karimi Nasseri, který zde žil osmnáct let a inspiroval Stevena Spielberga k natočení filmu Terminál s Tomem Hanksem. Informoval o tom deník The Guardian.

Na letiště se vrátil pár dní před svou smrtí

Mehran Karimi Nasseri se narodil v roce 1945 v íránské provincii Chúzistán a do Evropy poprvé odletěl hledat svou matku. „Žil v Belgii, Nizozemsku, Velké Británii nebo Německu, ale protože neměl správné imigrační doklady, byl pokaždé vyhoštěn. Poté odjel do Francie, kde se jeho domovem stal letištní terminál 2F,“ píše britská stanice BBC.

Na letišti se ubytoval v roce 1988. Dny tam trávil psaním o svém životě do zápisníku a čtením knih a novin, s sebou měl vozík, na kterém shromažďoval všechen svůj majetek. Přestože status uprchlíka a právo zůstat v zemi mu byly uděleny už v roce 1999, zůstal na letišti ještě dalších sedm let.

Jeho příběh zaujal režiséra Stevena Spielberga, který v roce 2004 natočil film Terminál s Tomem Hanksem v hlavní roli. Po uvedení filmu se u muže střídali novináři jako na běžícím páse. V jednu chvíli prý podle deníku Le Parisien poskytoval pan Nazzeri, který si říkal sir Alfred, až šest rozhovorů denně.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V roce 2006 byl z letiště převezen do nemocnice, později žil na ubytovně z peněz, které dostal díky filmu. Před pár týdny se ale vrátil na letiště, přesně na terminál 2F, kde zemřel v důsledku infarktu.

Domů
Sdílet
Diskuse