Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. listopadu 2022 14:50
Čas čtení 1:07

Nový volební model: ANO propadlo, posílila ODS a Piráti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový volební model: ANO propadlo, posílila ODS a Piráti
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

ANO zůstává nejsilnější stranou, ale proti koalici SPOLU by prohrálo.

Hnutí ANO podle říjnového volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi výrazně oslabilo, přesto se u voličů stále drží na prvním místě. Druhá ODS si za poslední měsíc polepšila, stejně jako třetí Česká pirátská strana. Celkem by pětiprocentní hranici překročilo šest politických subjektů.

2. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 5:47 Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

ODS stahuje voliče jiných koaličních stran

Hnutí ANO by získalo 26,5 %, oproti posledního průzkumu si však pohoršilo o tři procenta. Podle autorů výzkumu stojí za tímto propadem úbytek podporovatelů hnutí, kteří by byli ochotni se nyní zúčastnit voleb. ODS si naopak polepšila a k hnutí Andreje Babiše se přiblížila. Aktuálně by ji volilo 21,5 %, tedy o 3,5 % voličů více než v září.

Podle autorů průzkumu se k ODS stahují voliči ostatních koaličních stran, dalším důvodem může být zlepšení vnímání politické situace, ke kterému došlo zejména mezi lidmi s nižším vzděláním, seniory a lidmi spíše z menších sídel. „To jsou spoluobčané, kterých se ekonomická stránka současné krize dotýká nejcitelněji, a mohli tak pozitivně pocítit některé kroky vlády, například zastropování cen energií,“uvedli pro ČT.

Lepší výsledek o 2,5 procentního bodu by pak měli Piráti (11,5 %). Do dolní komory by se ještě dostaly strany SPD (11 %), STAN (6 %) a TOP 09 (5,5 %). Pod potřebnou pětiprocentní hranicí by nadále zůstala ČSSD a KSČM. V Poslanecké sněmovně by neusedli ani lidovci, kteří jsou aktuálně součástí vlády. Jako samostatné straně by jim dalo hlas 3,5 % voličů. 

SPOLU před ANO

Pokud by ale KDU-ČSL kandidovala podobně jako v minulých volbách společně s ODS a TOP 09, byla by úspěšná. Koalice SPOLU by dosáhla zisku 31,5 procenta hlasů a porazila by hnutí ANO, které by třicetiprocentní hranici nepřekonalo. Hlas by mu odevzdalo 28 % lidí. Koalice Pirátů a Starostů by skončila třetí se ziskem čtrnácti procent. 

Domů
Sdílet
Diskuse