Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 5:36
Peter Vnuk

Jak vybrat smart hodinky? Cena začíná už na 1 200 korunách

Jak vybrat smart hodinky? Cena začíná už na 1 200 korunách
Zdroj: Pexels/William Fortunato
TECH CHYTRÉ HODINKY MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Shrnuli jsme pro tebe ty nejdůležitější aspekty, které je třeba vzít v úvahu při výběru hodinek a náramků.

Trh se smart hodinkami a náramky zažívá boom. Pokud se ti točí hlava už při prvním pohledu na šířku nabídky, tento článek ti poslouží jako studený obklad. Přečti si ho a budeš mít před očima mnohem jasnější představu o tom, co chceš a co potřebuješ.

Nabíjení a volba displeje či náramku

Pokud si zvolíš náramek, bude lehčí a štíhlejší. Hodinky však mají zpravidla větší displeje, takže pro čtení textu bude více prostoru, což je při sportovních aktivitách dost důležitý detail. Pokud chceš vědět, kolik opakování v sérii cviku ti ještě zbývá, svižný pohled na hodinky ti to prozradí spíše než menší displej náramku, který musíš luštit jako osmisměrku.

Tvar ciferníku, resp. displeje hodinek nehraje zásadní roli, ale přece nějakou má. Obdélníkový tvar dává obsahu na displeji více prostoru než kulatý, ten ovšem působí více jako módní doplněk. A právě kulatý tvar se vyskytuje nejčastěji, i když nesmírně populární Apple Watch jsou obdélníkové.

Pokud ti jde i o efekt, pravděpodobně ti budou nejvíc vyhovovat kulaté ciferníky v kombinaci s kovovým provedením. Některé modely jsou k nerozeznání od klasických hodinek a to, že jsou chytré, jim nijak neubírá z estetiky a šarmu. 

smart náramok
Zdroj: Pexels/Brett Sayles

Můžeš také vzít v úvahu, jakým fyzickým aktivitám se věnuješ. Pokud se věnuješ něčemu, při čem je vysoká pravděpodobnost, že hodinky dostanou zásah, možná bude lepší volbou náramek, který bývá menší, a tak bude menší pravděpodobnost, že z něj po zápase v kickboxu zbyde jen šrot. Zároveň ale může menší konstrukce znamenat menší akumulátor a slabší výdrž, tak pozor na to.

Doporučeno
Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá 9. dubna 2024 12:00

Nakonec je třeba zvážit i spotřebu energie. Náramky mívají menší displeje s nižším rozlišením a jednodušší systém, takže mohou mít také výrazně nižší spotřebu energie. Není neobvyklé, ​​když ti chytrý náramek vydrží i týden či déle bez nabíjení. To je docela důležitá věc ve sféře komfortu používání. Hodinky vydrží zhruba dva až tři dny.

V oblasti nabíjení mají hodinky poměrně často podporu bezdrátového způsobu, takže je stačí položit na podložku. Nemusíš se ovšem moc obávat ani variant, které se nabíjejí z USB portu počítače a kabel nabíječky se k nim přichytává magneticky.

Na co se soustředit:
1. Náramky mají menší konstrukci, hodinky obvykle zobrazí více textu.
2. I smart hodinky mohou vypadat dobře.
3. Smart náramky mají zpravidla větší výdrž baterie.

Operační systémy

V operačních systémech nositelné elektroniky není tak jednoznačná situace, jako je tomu u chytrých telefonů. Zatím se svých pozic drží i proprietární operační systémy. To znamená, že každý výrobce má vlastní systém, který má unikátní vlastnosti a s jinými hodinkami může mít jen pramálo společného.

Můžeš se setkat se systémem Tizen, který má svůj domov v produktech od Samsungu. Je navržen tak, aby nabízel vysoký výkon, a jeho varianta se vyskytuje i v chytrých televizorech. Korejský gigant nepodlehl tlaku úspěšnosti řešení od Googlu v hodinkách a drží se vlastního. Výhoda tkví v atraktivitě grafiky a ve vlastním obchodě s aplikacemi. Do hodinek si tak můžeš nainstalovat výbavu podle sebe, což není samozřejmost.

smart hodinky
Zdroj: Pexels/Jason L.

Levnější modely mají běžně předinstalované apky a jiné do nich nedostaneš. Velice známý je i GarminOS od renomovaného výrobce Garmin. Ten se zaměřuje zejména na profesionální hodinky pro sportovce a náročné uživatele. Díky tomu jeho systém nabízí řadu propracovaných funkcí, metrik a analýz. Podobně jako Tizen, i systém od Garminu má vlastní obchod s aplikacemi.

Podobnost se světem chytrých telefonů spočívá v tom, že Google nabízí výrobcům svůj systém WearOS a najdeš jej v útrobách hned několika značek.

To jim dává určitou univerzálnost v oblasti aplikací, a pokud si zvolíš tento systém, nebudeš mít při přechodu na nové hodinky problém s přechodem na nové ovládání. Podobně jako když u telefonu znáš Android nebo iOS. Výrazná výhoda může být také ve využití hlasového Asistenta Google.

Na co se soustředit:
1. WearOS je něco jako Android ve světě hodinek.
2. Předních operačních systémů je více a mohou se výrazně lišit.

Funkční výbava

Konkrétní funkce jednotlivých modelů se dozvíš v recenzích. Obecně lze konstatovat, že aktivní lidé ocení hodinky a náramky, které mají podporu velkého množství sportovních disciplín od plavání přes jízdu na kole, běh či třeba veslování. Rozdíl bývá v kvalitě autodetekce. Ne každé zařízení dokáže spolehlivě rozpoznat, kdy a co jsi začal dělat. Takže se může stát, že budeš měření počtu opakování cviků, kroků, pohybů a dalších činností aktivovat při startu aktivity vždy ručně.

Doporučeno
Suunto pro ženy: Jaké dámské chytré hodinky zvolit na horské túry? Suunto pro ženy: Jaké dámské chytré hodinky zvolit na horské túry? 12. března 2024 14:10

Ty, kteří se tolik nevěnují fyzické aktivitě, by mělo zajímat, do jaké míry mají konkrétní hodinky pokryté funkce spolupráce s telefonem. Je samozřejmostí, že přeberou notifikace ze sociálních sítí, instant messagingu, SMS a podobně.

Není ovšem stejně běžné, že můžeš přímo pomocí hodinek telefonovat. Je to chytré a budeš vypadat jako David Haselhoff z Knight Ridera, ale u levnějších hodinek dokáže tato funkce vycucnout baterii dříve, než přivoláš Kitta. Je ovšem praktická, máš-li plné ruce a potřebuješ nutně přijmout hovor.

Důležité je předem si prohlédnout způsob ovládání a strukturu menu konkrétního modelu, zejména v recenzích. Před koupí se přesvědč, zda je menu přehledné a ovládání jednoduché. Někteří výrobci totiž mají i k jednoduchým funkcím složitý přístup. Například měření srdečního tepu (běžné) či tlaku (méně běžné) se ti nebude chtít hledat denně přes tři vnořená menu. 

smart hodinky
Zdroj: Pexels/Ketut Subiyanto

Tím se dostáváme k důležitým funkcím v oblasti zdraví – zde většinou platí, že profesionálnější modely cílené na sportovce mají mnohem více zdravotních funkcí a podrobnější analýzy. Není se ale čeho bát, občas i ty levnější modely obsahují kromě základního měření tepu také sledování okysličení krve a podobně.

Doporučeno
V Brně mění budoucnost letectví a vyvíjí letadla s vodíkovými motory. Podílet se na tom můžeš i ty V Brně mění budoucnost letectví a vyvíjí letadla s vodíkovými motory. Podílet se na tom můžeš i ty 26. září 2023 13:00

Na záznam trasy, který využijí například cyklisté, využívají některé hodinky zabudovaný GPS modul. Jsou tak samostatnější, ale modul zvyšuje spotřebu energie, a tak mají modely, které využívají GPS v mobilu, jistou výhodu.

Na co se soustředit:
1. Je lepší si ověřit, zda autodetekce sportovních aktivit dobře funguje.
2. Menu a ovládání by mělo být jednoduché a přímočaré.
3. Pokud chceš spoustu zdravotních a fitness funkcí, profi modely budou vhodnější.

Sklíčka

Úměrně k ceně bývají jednotlivé modely i odolnější proti poškrábání či nárazu. V tomto směru se používají minerální, chemicky tvrzená a safírová sklíčka. Ta obyčejná plastová jsou nejméně odolná, a i když denně neboxuješ a dáváš na ně pozor, asi se ti časem trošku poškrábou, nebo dokonce prasknou.

Minerální či křemičitá sklíčka jsou většinou odolnější proti poškrábání i prasknutí. O něco odolnější jsou chemicky tvrzená skla (např. Gorilla Glass známá z telefonů), která mohou zlepšovat i viditelnost displeje.

Nejodolnější jsou safírová sklíčka ze syntetického safíru s tvrdostí na úrovni korundu. K jejich poškrábání je třeba už opravdu velké snahy a diamant v ruce, horší to však je s odolností proti nárazu. Modely se safírovým sklíčkem jsou nejdražší. Mimo jiné i proto, že dobře odrážejí světlo, a tak je nutno je pokrývat antireflexní vrstvou.

Na co se soustředit:
1. Plastová sklíčka jsou levná a křehká.
2. Minerální sklíčka jsou odolnější, safírová jsou drahá špička.

Cena a typ displeje

Jelikož je trh smart hodinek a náramků poněkud nepřehledný, není možné stanovit přesná cenová pásma, ve kterých dostaneš to nebo ono. Můžeme však obecně konstatovat několik faktů souvisejících s cenou.

Doporučeno
Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel 26. srpna 2023 15:00

Pokud investuješ do 1 200 korun, pravděpodobně získáš model neznámé značky, který bude mít slabou výdrž baterie, omezené funkce a setkali jsme se i s nekvalitním bluetooth modulem. Pokud se ti bude ztrácet propojení hodinek a smartphonu i v rámci bytu, šetření na ceně budeš litovat. Také zde asi nebudeš mít možnost platby hodinkami v obchodech kvůli nepřítomnosti NFC.

V kategorii do 2 500 korun už můžeš získat slušně vybavené modely s kovovým řemínkem, možností telefonovat přímo přes hodinky a maximální odolností proti vodě a prachu podle protokolu IP68.

Pásmo od 3 600 již obsahuje i modely nadupané funkcemi a vodotěsností při potápění do hloubky 50 metrů. Ve vyšších cenových sférách už neplatí žádné výrazné pravidlo.

smart hodinky
Zdroj: Unsplash/Daniel Tomlinson

U dražších modelů jde už o skutečný šperk s kovovým tělem a koženým řemínkem, vyšší je i odolnost proti vodě, kralují safírová sklíčka a profesionální funkce pro sportovce.

V otázce typu displeje se v levných modelech setkáš s klasickým LCD. Nemusí to být nějaký výrazný handicap, jelikož tyto displeje mají delší životnost a možná tě příjemně překvapí dobrou čitelností na přímém slunci.

Podobně jako u telefonů, i v hodinkách jsou již poměrně časté displeje typu AMOLED. Kvalita zobrazení barev a hloubka černé je na vyšší úrovni a i výborný kontrast má své kouzlo. Nevýhoda tkví v horší čitelnosti na slunci. Ta však může být vykompenzována vysokou svítivostí displeje, což se dozvíš z recenzí.

Na co se soustředit:
1. Jak to bývá, šetřit se moc nevyplatí.
2. Při zvyšování ceny přibývá množství funkcí a výbava.
3. Od určité hladiny neplatí žádná pravidla.
4. LCD i AMOLED displeje mají své výhody i nevýhody.
Domů
Sdílet
Diskuse