Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
14. listopadu 2022 12:13
Čas čtení 0:47

Z Čechů byste si měli vzít příklad, uvedla šéfka EK Ursula von der Leyen. Chválila péči o uprchlíky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Z Čechů byste si měli vzít příklad, uvedla šéfka EK Ursula von der Leyen. Chválila péči o uprchlíky
Zdroj: TASR/AP/Olivier Hoslet, Pool Photo

Von der Leyen ocenila přijetí více než 400 000 uprchlíků z Ukrajiny. Uvedla také, že Česko je jedním z největších dárců napadené země, například co se týká vojenského materiálu.

„Češi jsou skvělým příkladem solidarity s Ukrajinou,“ řekla ve videoprojevu na konferenci výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU (COSAC) v Praze předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Poděkovala českému předsednictví v Radě EU, projevily se podle ní znalosti a zkušenosti Česka. Česko předsedá bloku do prosince.

Von der Leyen ocenila přijetí více než 400 000 uprchlíků z Ukrajiny. Uvedla také, že Česko je jedním z největších dárců napadené země, například co se týká vojenského materiálu. „Děkuji českému předsednictví v Radě EU. Poslední měsíce opakovaně ukázaly, jak cenné jsou znalosti a zkušenosti vaší země,“ řekla i v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Česko se snaží držet evropskou jednotu

Česko je podle šéfky Evropské komise zcela spolehlivé, principiální a snaží se udržet evropskou jednotu.

Rusko podle ní činí další a další zoufalé agresivní kroky, napadá civilní infrastrukturu pomocí íránských dronů, snaží se zbavit lidi tepla a elektřiny a je odhodláno terorizovat Ukrajince a Ukrajinky. Ujistila, že EU bude naopak odhodlána dále podporovat napadenou zemi, poskytovat finanční pomoc či pomáhat při obnově energetické a železniční sítě či škol. „To jsou a budou velké investice. Musíme jednat strategicky a globálně a diskutovat o nástrojích obnovy,“ poznamenala Leyen.

Domů
Sdílet
Diskuse