Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
14. listopadu 2022 15:19
Čas čtení 1:00

SZÚ: Nízká teplota v místnostech podporuje plesnivění a množení bakterií. Nezapomínejte větrat, navádí odborníci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
SZÚ: Nízká teplota v místnostech podporuje plesnivění a množení bakterií. Nezapomínejte větrat, navádí odborníci
Zdroj: Státní zemědělská a potravinová inspekce ČR

Odborníci doporučují držet teploty kolem 21 stupňů, větrat krátce a intenzivně a teplotu v bojleru nesnižovat pod 45 stupňů Celsia.

Nízká teplota v místnostech a zanedbání větrání nahrává podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vzniku plísní a množení nebezpečných bakterií. Riziková může být kvůli bakterii legionelle i nedostatečně teplá voda, uvedl na webu SZÚ vedoucí Národního referenčního centra pro venkovní a vnitřní ovzduší Bohumil Kotlík. V domácnostech tvoří náklady na vytápění významnou část nákladů na energie, lidé se proto kvůli růstu cen právě na nich snaží šetřit.

Odborníci proto doporučují teploty kolem 21 stupňů, větrat krátce a intenzivně a teplotu v bojleru nesnižovat pod 45 stupňů Celsia.

„Při významném snížení teploty vzduchu v místnosti může docházet ke zvýšené kondenzaci vzdušné vlhkosti, a tím i ke vzniku plísní na stěnách uvnitř budov. Plísně přitom nemusí být jen dobře viditelné na stěnách, ale i skryté uvnitř souvrství stěn,“ vysvětlil Kotlík. „Optimálně by se měla relativní vlhkost vzduchu pohybovat v rozpětí 45 až 55 procent a teplota vzduchu kolem 20 až 22 stupňů Celsia,“ doplnil.

 

Žáci v nevětraných místnostech se méně soustředí

Pravidelné větrání, které ale bude jen krátké, je podstatné i proto, aby nedocházelo ke koncentraci různých škodlivin ve vzduchu. Indikátorem nedostatečného větrání je oxid uhličitý, který lidé vydechují. Například ve školách pak vede ke sníženému soustředění žáků.

„Vnímáme, že ochota větrat klesá ruku v ruce s poklesem teploty v místnosti,“ uvedla odborná pracovnice Národní referenční laboratoře pro prašnost a mikroklima v pracovním prostředí Lenka Prokšová Zuská.

„Častá výměna vzduchu je důležitou pomůckou při snaze omezit koncentraci virů šířících se kapénkami, což se týká samozřejmě i chřipky a covidu-19,“ dodala ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Domů
Sdílet
Diskuse