Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
15. listopadu 2022 18:18
Čas čtení 1:01

Spermie v noci uhnije: Za posledních 40 let se hustota spermatu dramaticky snížila

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Spermie v noci uhnije: Za posledních 40 let se hustota spermatu dramaticky snížila
Zdroj: Flickr/Zappys Technology/volně k užití

Koncentrace spermií se za 40 let snížila na polovinu – a tempo poklesu neustává.

Studie zveřejněná v odborném časopise Human Reproduction Update upozorňuje, že by měla být přijata opatření proti poklesu počtu spermií, jinak lidstvo dost možná čeká reprodukční krize. Její výsledky naznačují, že průměrná koncentrace spermií totiž klesla mezi lety 1973 až 2018 z odhadovaných 101,2 milionu spermií na mililitr na 49 milionů na mililitr, což představuje pokles o 51,6 %. 

Jak uvádí portál Mayo Clinic, normální hustota spermií se pohybuje od 15 milionů do více než 200 milionů spermií na mililitr spermatu. Za nízký počet spermií se považuje, pokud má člověk méně než 15 milionů spermií na mililitr nebo méně než 39 milionů spermií celkem na ejakulát.

Pokles o 1,16 % ročně

Studie zahrnuje novější údaje z 53 zemí ze všech kontinentů. Na základě shromážděných údajů od roku 1972 se navíc zdá, že koncentrace spermií klesá o 1,16 % ročně. Nutno ovšem poznamenat, že vědci sice zohlednili faktory včetně věku a doby, po kterou byli účastníci bez ejakulace, a vyloučili neplodné lidi, nezabývali se ale dalšími ukazateli kvality spermií.

15. listopadu 2022 8:28 Čas čtení 1:06 Na Zemi je už 8 miliard lidí. Kolik nás bude v roce 2100? Na Zemi je už 8 miliard lidí. Kolik nás bude v roce 2100?

„Myslím si, že je to další signál, že s naší zeměkoulí není něco v pořádku a že s tím musíme něco dělat. Takže ano, myslím si, že je to krize, kterou bychom měli řešit hned, než se dostane do bodu, který už nemusí být zvratný,“ řekl deníku The Guardian autor výzkumu Hagai Levine.

Zatím není zcela jasné, co by mohlo za zrychlujícím se poklesem stát. Roli ovšem mohou hrát chemické látky narušující endokrinní systém nebo jiné faktory životního prostředí. Podle odborníků může mít na tvorbu spermií vliv také kouření, pití alkoholu, obezita a špatná životospráva.

Domů
Sdílet
Diskuse