Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
15. listopadu 2022 22:32
Čas čtení 1:06

Polsko a NATO: Kolik má země vojáků a jaká byla cesta ke členství?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Polsko a NATO: Kolik má země vojáků a jaká byla cesta ke členství?
Zdroj: Irek Dorozanski/Polish Ministry of National Defence via Getty Images

Shrnujeme vztah Polska a NATO.

Dvě ruské rakety zasáhly v úterý 15. září polské území na hranicích Polska a Ukrajiny. Dva lidé zemřeli a podle vyjádření mluvčího polské vlády se bude incident vyšetřovat i celou dnešní noc. Polská strana musí prošetřit, co přesně se stalo a zda se jednalo opravdu o úlomky ruských zbraní. To je klíčovou informací pro případnou aktivaci článku 5, více o něm se dočteš zde.

Polsko je součástí NATO od roku 1999, kdy se přidalo společně s Českou republikou a Maďarskem. Od konce světové války šlo o první rozšíření Aliance, kdy se do NATO přidaly některé státy Varšavské smlouvy. Vojska této smlouvy byla rozpuštěna v roce 1991, dříve patřila k Sovětskému svazu.

15. listopadu 2022 22:06 Čas čtení 3:27 Článek 4 a 5 NATO: Co může znamenat výbuch v Polsku pro Severoatlantickou alianci Článek 4 a 5 NATO: Co může znamenat výbuch v Polsku pro Severoatlantickou alianci

Kontakt s Aliancí navázalo Polsko v roce 1990, kdy ministr Krzysztof Skubiszewski navštívil ústředí NATO. Vláda Tadeusze Mazowieckého v Alianci zemi utvrdila, když na summitu v Londýně přijaly hlavy států deklaraci, která avizovala rozšíření NATO o část států východní Evropy.

Poté, co se strany dohodly na vstupu zemí do Aliance, se na summitu v Madridu roku 1997 rozhodlo o pozvání Polska, Česka a Maďarska k hovorům o členství. Na konci roku rada podepsala příslušné protokoly k jejich vstupu. Již v této fázi byli zástupci Polska zapojeni do práce většiny orgánů NATO. Prvním polským velvyslancem při NATO byl Andrew Towpik. V lednu 1999 vydal generální tajemník NATO Javier Solana oficiální pozvání ke členství v Alianci. Cesta Polska do NATO skončila 12. března 1999.

15. listopadu 2022 19:39 Čas čtení 4:45 Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4 Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4

Polsko momentálně k dispozici přibližně 150 tisíc aktivních vojáků. K dispozici k povolání je podle odhadů z roku 2021 asi 9 milionů lidí, 7 milionů z nich se do služby hodí. Na území Polska operovalo v červnu roku 2022 přibližně 10 tisíc amerických vojáků z NATO.

Zpět
Sdílet
Diskuse