Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. listopadu 2022 9:53
Čas čtení 1:04

Sleduj živě: NASA vyslala raketu k Měsíci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sleduj živě: NASA vyslala raketu k Měsíci
Zdroj: TASR/AP

Ke startu došlo po několika odkladech, technické problémy se NASA nevyhnuly ani tentokrát.

Její start byl několikrát odložen kvůli počasí i technickým potížím. Ve středu se ale americkému vesmírnému úřadu NASA povedlo raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion vypustit. Zahájila tak program Artemis, který má za cíl vrátit člověka po několika desetiletích na Měsíc.

Ke startu došlo se zpožděním

Ke startu rakety došlo v 7:47 středoevropského času. Došlo k němu se zpožděním, za kterým opět stály technické problémy. Potíže způsobil nejprve netěsnící ventil. Po jeho opravě se vyskytly potíže kvůli ztrátě signálu, i ty se ale podařilo vyřešit. Krátce po osmé hodině NASA informovala o tom, že modul Orion už je na oběžné dráze. K jeho oddělení od horního raketového stupně by mělo dojít v 9:45. 

Start rakety je součástí programu NASA s názvem Artemis, jehož cílem je vrátit člověka na Měsíc padesát let od úspěchu programu Apollo. Testovací program bude trvat čtyřicet dva dní. Modul během nich třikrát obkrouží Měsíc a 10. října by měl dopadnout do Tichého oceánu. Na palubě Orionu jsou instalovány tři speciální figuríny, které simulují lidské tkáně a orgány a vědci díky nim otestují vliv radiace a dalších podmínek na lidské tělo.

NASA, raketa, ArtemisNASA, raketa, ArtemisNASA, raketa, ArtemisNASA, raketa, Artemis
Zobrazit galerii
(7)

Pokud půjde mise Artemis 1 podle plánů, naváže na ni Artemis 2, v níž by už v roce 2024 mohla Měsíc obletět loď s posádkou. Do konce roku 2025 by pak v rámci Artemis 3 mohli na povrchu Měsíce přistát lidé. Cílem mise je kromě návratu na Měsíc také příprava mise na Mars.

Domů
Sdílet
Diskuse