Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
16. listopadu 2022 17:52
Čas čtení 1:11

Sedm ze 21 prezidentských kandidátů mělo chybu v přihlášce. Ministerstvo je vyzvalo k nápravě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sedm ze 21 prezidentských kandidátů mělo chybu v přihlášce. Ministerstvo je vyzvalo k nápravě
Zdroj: ČTK/Taneček David

Zřejmě nejznámější z nich je podnikatelka, která před čtyřmi lety neúspěšně kandidovala do Senátu za Stranu práv občanů – Zemanovce.

Ministerstvo vnitra vyzvalo sedm ze 21 prezidentských kandidátů k nápravě chyb. Zřejmě nejznámější z nich je podnikatelka a někdejší místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která před čtyřmi lety neúspěšně kandidovala do Senátu za Stranu práv občanů – Zemanovce. Ministerstvo dnes zveřejnilo výzvy na svém webu.

Holovská kandidovala na prezidentku už před pěti lety, vnitro ji ale nezaregistrovalo kvůli nesplněným podmínkám kandidatury. I letos podle textu výzvy její nominaci nepodpořil předepsaný minimální počet 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50 000 řadových občanů. Holovskou podpořili podle výzvy tři senátoři, z toho dva bývalí, šest bývalých poslanců a pouze 414 řadových občanů, z nichž u osmi chyběl podpis.

Jen dva senátorské podpisy na podporu své kandidatury dodal podle výzvy ministerstva Robert Vašíček z Prahy 11. Bývalý zastupitel této městské části byl loni vyloučen ze hnutí SPD za kritiku jeho vedení, na jaře mu hrozilo odvolání z funkcí v zastupitelstvu kvůli proputinovským postojům.

Podobně je na tom další neúspěšný adept z prezidentských voleb 2018 Libor Hrančík z Olomouce, jehož přihláška tehdy ani letos nebyla podpořena dostatečným množstvím podpisů. Letos ho podle výzvy ministerstva podpořili dva senátoři, z nichž jeden ke dni předložení přihlášky již neměl mandát zákonodárce, a jeho podpis tak podobně jako u Holovské nemůže být započítán.

Výzva se týká také šumperské invalidní důchodkyně Anny Kašné, která se neúspěšně pokoušela kandidovat na prezidentku už v roce 2013 a kvůli odmítnutí registrace se obrátila na Ústavní soud. Stejně jako tehdy letos nedoložila, že by její kandidaturu podpořili zákonodárci. Jejich podpisy prý dodá ve lhůtě pro nápravu chyb, tedy do 24. listopadu.

Potřebné podpisy nedodal ani Roman Lalik z Mostu, neposkytl ani údaje o sobě. „K Vaší kandidátní listině je připojeno celkem 278 popsaných nebo potištěných archů různého obsahu, které výše uvedené náležitosti nesplňují,“ napsal kandidátovi ve výzvě ředitel ministerského odboru voleb Tomáš Jírovec.

Zpět
Sdílet
Diskuse