Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
17. listopadu 2022 16:33
Čas čtení 1:31

„Energii lidem, ne miliardářům,“ znělo na dnešní demonstraci za klimatickou spravedlnost

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Energii lidem, ne miliardářům,“ znělo na dnešní demonstraci za klimatickou spravedlnost
Zdroj: se souhlasem Univerzity za klima

Od pondělí 14. listopadu probíhala čtyřdenní okupační stávka studentů a studentek, která upozorňovala na klimatické změny. Vyvrcholila dnešním průvodem.

Od pondělí 14. listopadu probíhala čtyřdenní okupační stávka studentů a studentek pod záštitou hnutí Univerzity za klima. Na okupační stávce Filozofické fakulty Univerzity Karlovy přespala i redakce Refresheru a přinesla ti z ní reportáž. Akce vyvrcholila ve čtvrtek průvodem zakončeným před Úřadem vlády, kde studenti a studentky přečetli své požadavky.

16. listopadu 2022 18:01 Čas čtení 11:09 Klimatická krize není fáze, mami. Přespali jsme na univerzitní okupační stávce Klimatická krize není fáze, mami. Přespali jsme na univerzitní okupační stávce

Průvod studentů a studentek prošel Národní třídou, Pařížskou ulicí, zastavil se u energetické firmy EPH a následně zamířil před Úřad vlády. Tam přečetl své požadavky. „Máme holé lesy“ nebo „energii lidem, ne miliardářům“ skandovali protestující, kteří požadují rychlá a spravedlivá řešení klimatické krize. 

Pochod zamířil před sídlo firmy Daniela Křetínského

První zastávkou průvodu byla Národní třída, kde si studenti a studentky připomněli rok 1989. „Chceme ukázat, že vzpomínat nestačí. Demonstrace v listopadu 1989 začaly protesty za životní prostředí v Teplicích. Chceme tento odkaz oživit a zároveň aktualizovat. I my dnes žijeme v nespravedlivém systému, který drancuje přírodní zdroje,“ uvedl Remi Dzian z iniciativy Univerzity za klima.

Účastnice a účastníci pochodu následně zamířili před sídlo energetické firmy EPH Daniela Křetínského v Pařížské ulici. „Zatímco miliony lidí řeší, z čeho zaplatí účty za energie, Daniel Křetínský nakupuje zámky a fotbalové kluby. Firma EPH obchoduje s ruským plynem, vydělává na klimatické krizi a energetické chudobě. Lidé chudnou a zisky energetických korporací rostou,“ řekla Anežka Lindaurová z iniciativy Univerzity za klima.

Poslední zastávkou původu byl Úřad vlády, kde studenti předali své požadavky. Už dříve je komunikovali Ministerstvu životního prostředí, avšak s jeho odpovědí nebyli spokojeni.

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

„Odpověď tiskového oddělení MŽP nám jenom potvrzuje, že naše požadavky jsou legitimní. Stále dostáváme jenom prázdné sliby směřující k roku 2050, zásadní je ale, co se stane v několika následujících letech. Abychom odvrátili nejhorší důsledky klimatické krize, je nutné snížit emise skleníkových plynů minimálně o 65 % do roku 2030. Klimatická krize už je tady a zatím vidíme jenom posilování závislosti na fosilních palivech,“ komentoval komunikaci resortu Kryštof Tymiánek z iniciativy Univerzity za klima.

Studenti a studentky požadovali vyjádření k odstoupení z energetické charty, avšak ministerstvo jej nechalo bez odezvy. Účastníci průvodu proto oznámili, že v protestech budou pokračovat až do té doby, dokud vláda nevezme jejich požadavky vážně. 

„Okupační stávkou to nekončí. Budeme dále protestovat, informovat na našich univerzitách a sjednocovat studující i vyučující, kterým na budoucnosti záleží. S prázdnými sliby a odsouváním řešení klimatické krize už jsme ztratili trpělivost,“ dodal Remi Dzian.

Zpět
Sdílet
Diskuse