Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. listopadu 2022 15:14
Čas čtení 1:14

Fotbal bez piva. Katarské úřady rozhodly, že se během šampionátu bude prodávat jen nealko

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Fotbal bez piva. Katarské úřady rozhodly, že se během šampionátu bude prodávat jen nealko
Zdroj: Getty Images/Carl Recine

Noční můra fotbalového fanouška? Na fotbalovém mistrovství světa v Kataru, které začne již v neděli, si návštěvník nebo návštěvnice klasický půllitr s klobáskou nekoupí. Minimálně pivo nebude možné v islámské zemi během zápasů zakoupit.

Obyčejní fanoušci si během fotbalových klání v rámci fotbalového světového šampionátu v Kataru klasické pivo neužijí. Jak uvedl web The New York Times, Katar neumožní prodej alkoholického nápoje během zápasů. Rozhodnutí potvrdila dva dny před startem turnaje i hlavní řídící organizace světového fotbalu FIFA. Diváci v hledišti se budou muset spokojit s nealkem.  

O možném zákazu piva na stadionech jsme tě informovali již v červenci. FIFA nicméně ujišťovala, že nepůjde o úplný zákaz. Ve VIP prostorech mělo být k dispozici pivo, šampaňské, vína vybraná someliéry a prémiové lihoviny. Během velkých změn, které se udály jen 48 hodin před začátkem turnaje, se zdá, že tato možnost zůstane. Obyčejný fanoušek si však své pivo nevychutná.

„Po diskuzích mezi úřady hostitelské země a FIFA bylo přijato rozhodnutí zaměřit prodej alkoholických nápojů na FIFA Fan Festival, další fanouškovské destinace a licencovaná místa,“ uvedli pořadatelé. Přitom již před týdnem bylo na nátlak Kataru nutné přesunout červené pivní stany jednoho z klíčových sponzorů šampionátu, amerického Budweiseru, dál od osmi fotbalových stadionů, na nichž se budou zápasy konat. 

Komplikace

Nyní přichází komplikace na více frontách. FIFA dost pravděpodobně svým ústupkem konzervativní muslimské zemi plně nevyhoví smlouvě s pivovarským gigantem, s nímž uzavřela sponzorskou smlouvu ve výši 75 milionů dolarů (1,76 miliardy korun). K tomu ještě víc popudí fanoušky již několikátým ústupkem pořadatelské země, jejíž už tak kontroverzní pořadatelství odradilo spoustu fanoušků na šampionát zavítat.

11. září 2023 11:00 Čas čtení 2:31 Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk? Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk?

Otázkou je, proč se tak děje. Podle The New York Times to může znamenat, že pořadatel turnaje ztrácí kontrolu nad turnajem a nemá rozhodující slovo. Když to porovnáme s mistrovstvím světa v Brazílii, tehdy FIFA naopak tlačila na tamní legislativu, aby umožnila pití piva na stadionech, což bylo zákonem až do roku 2003 zakázáno.

Zdá se, že fanouškům zbude pouze jediný způsob, jak si pivo vychutnat, a to v tzv. „pitných zónách“, podobně jako v roce 2019, kdy Katar hostil mistrovství světa klubů. 

Domů
Sdílet
Diskuse