Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. listopadu 2022 20:18
Čas čtení 1:11

FIFA bude sledovat profily účastníků katarského šampionátu na sociálních sítích. Chce zabránit nevhodným komentářům

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
FIFA bude sledovat profily účastníků katarského šampionátu na sociálních sítích. Chce zabránit nevhodným komentářům
Zdroj: TASR/AP

Nová služba bude mít za úkol sledovat na sociálních sítích profil každého účastníka mistrovství ze všech 32 států, a to za účelem monitorování nevhodných komentářů, které má prý i nahlašovat.

Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) chystá na mistrovství světa v Kataru další novinku. Jak uvedla ve středu skrze tiskovou zprávu, rozhodla se odstartovat novou „službu ochrany na sociálních sítích“ (SMPS), jež má monitorovat účty všech účastníků turnaje a negativní, výhrůžné, rasistické či jinak škodlivé komentáře, které by je osočovaly, nahlašovat a dále řešit. 

18. listopadu 2022 15:14 Čas čtení 1:14 Fotbal bez piva. Katarské úřady rozhodly, že se během šampionátu bude prodávat jen nealko Fotbal bez piva. Katarské úřady rozhodly, že se během šampionátu bude prodávat jen nealko

FIFA si od nové služby slibuje „omezení diskriminace, zlepšení psychického zdraví a lepších podmínek“ pro účastnící se hráče. Služba SMPS údajně vznikla po zveřejnění dvou nezávislých zpráv z června 2022, které dokazovaly, že nenávist vůči fotbalistům na síti má vzrůstající tendenci.

„FIFA se zavázala poskytnout hráčům nejlepší možné podmínky, aby mohli podávat nejlepší výkony. Jsme rádi, že můžeme spustit službu, která pomůže chránit hráče před škodlivými vlivy, kterými mohou příspěvky na sociálních sítích být, a působit na jejich duševní zdraví a pohodu,“ řekl prezident asociace Gianni Infantino.

Dopady nenávisti na sociální síti měl pocítit na vlastní kůži i Brazilec Willian, jenž kvůli podobným reakcím musel opustit Brazílii a jít hrát fotbal zpět do Evropy, kde se připojil k londýnskému Fulhamu. „Hodně jsem trpěl a moje rodina také hodně trpěla. Lidé na nás začali útočit na sociálních sítích. I na mé dcery,“ dodal Willian.

Monitorování bude spočívat ve vyhledávání podobných nenávistných komentářů, které bude následně hlásit sociálním sítím a příslušným úřadům. Asociace chce, aby se proti původcům podobných textů zakročilo i v reálném životě. Co se moderování týče, FIFA nabízí okamžité mazání komentářů na Facebooku, YouTube a Instagramu.

Turnaj v Kataru začíná v neděli v 17:00 zápasem domácího celku s Ekvádorem a potrvá až do poloviny prosince. Pokud tě zajímá dění kolem pořádání kontroverzního turnaje v zemi, v níž je zakázána homosexualita, kde si fanoušci nemohou dát pivo na zápase a kde mohou fanoušci zaplatit za finále i 19 tisíc, sleduj naše vlákno MS v Kataru 2022.

Domů
Sdílet
Diskuse