Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
20. listopadu 2022 11:13
Čas čtení 0:39

Čeští odborníci testují kočkolit jako obal na radioaktivní materiál

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Čeští odborníci testují kočkolit jako obal na radioaktivní materiál
Zdroj: Unsplash/Hang Niu/volně k užití

Kočkolit nebo také bentonit má dle odborníků velký potenciál ukázat se nejen jako ideální stelivo pro kočky.

Čeští odborníci budou během desetiletého experimentu zjišťovat, jak obstojí různé druhy materiálu v roli obalu pro radioaktivní materiál. Jako těsnění zkouší použít bentonit známý také jako kočkolit, který se běžně používá jako stelivo pro zvířata. Informovala o tom Česká televize

17. listopadu 2022 18:18 Čas čtení 0:38 Video: Slůně přerušilo reportáž, reportérovi strčilo chobot do obličeje Video: Slůně přerušilo reportáž, reportérovi strčilo chobot do obličeje

Nedaleko slapské přehrady ve štole Josef, která vznikla v osmdesátých letech jako průzkumné dílo na ložiska zlata a která desítky metrů pod povrchem skrývá osm kilometrů chodeb, se bude testovat, jak bezpečně skladovat vyhořelé radioaktivní palivo. Podle odborníků jde o ideální místo, kde se dají testovat technologie pro ukládání silně radioaktivního odpadu.

Kočkolit nebo také bentonit má dle odborníků velký potenciál ukázat se nejen jako ideální stelivo pro kočky. „Bentonit je přírodní materiál, jedná se o jíl. Když se k bentonitu dostane vlhkost, tak začne bobtnat a utěsní všechny pracovní spáry a vytvoří takovou nepropustnou obálku,“ uvedla mineraložka a geochemička ze Správy úložišť radioaktivních odpadů Irena Hanusová. 

Odborníci se vedle toho nyní zaměří především na to, jak moc se změní vlastnosti obalu z kočkolitu po letech testování. 

Domů
Sdílet
Diskuse