Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
20. listopadu 2022 19:45
Čas čtení 0:49

Z ruských věznic „zmizelo“ za 2 měsíce 23 tisíc odsouzenců. Rekrutovali je údajně Wagnerovci

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Z ruských věznic „zmizelo“ za 2 měsíce 23 tisíc odsouzenců. Rekrutovali je údajně Wagnerovci
Zdroj: TASR/AP

V Rusku je evidováno až 338 tisíc vězňů, z čehož je 10 % žen.

V Ruské federaci se počet vězňů snížil za dva měsíce o 23 tisíc, píše ukrajinský server Defense Express. Tento krok mají mít na svědomí takzvaní „Wagnerovi“, což je soukromá vojenská společnost. Tato redukce vězňů se přitom udála bez jakýchkoli amnestií či podobných oficialit.

O zmíněných počtech svědčí i oficiální údaje Federální vězeňské služby Ruské federace. Na ty upozornila ruská opoziční publikace Mediazon. Podle ní byl dosud nejvyšší údaj o propouštění vězňů 15 tisíc a pocházel z roku 2015.

19. listopadu 2022 17:29 Čas čtení 0:51 Ruský voják, který byl součástí brigády vraždící v Buči, žádá o azyl. Už se nechce podílet na Putinově zločinecké válce Ruský voják, který byl součástí brigády vraždící v Buči, žádá o azyl. Už se nechce podílet na Putinově zločinecké válce

Číslo 23 tisíc se shoduje i s informacemi ruských ochránců lidských práv. Ti odhadují počet rekrutovaných vězňů k Wagnerovcům ke konci října na 20 tisíc a k polovině listopadu na více než 30 tisíc.

V Rusku se přitom koncem léta měl zahájit proces mobilizace i mezi odsouzenými. 23 tisíc pravděpodobně rekrutovaných vězňů by na frontě umožňovalo Rusku vytvoření dvou samostatných brigád, přičemž jedna má kolem 12 tisíc bojovníků.

Ukrajinci očekávají, že tito vězni budou použiti jako divize lehké pěchoty. S ohledem na současný špatný stav ve výcvikových střediscích budou vojáci špatně vycvičeni zejména s ručními střelnými zbraněmi.

Jejich využití v praxi bude zřejmě zaměřeno zejména na lineární útoky, nebo naopak na poziční stacionární obranu. V Rusku je oficiálně evidováno přibližně 338 tisíc odsouzených, z čehož 10 % tvoří ženy.

Domů
Sdílet
Diskuse