Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
21. listopadu 2022 15:43
Čas čtení 1:21

Banksy obvinil oděvní značku Guess, že si bez svolení „vypůjčila“ jeho umění

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Banksy obvinil oděvní značku Guess, že si bez svolení „vypůjčila“ jeho umění
Zdroj: Getty Images/Ed Ram

Tajemný streetartový umělec Banksy se na svém Instagramu ohradil proti oděvní značce Guess. Ta si prý bez svolení „vypůjčila“ jeho umění.

Tajemný streetartový umělec Banksy sdílel na svém Instagramu příspěvek, ve kterém obvinil oděvní značku Guess. Ta si prý bez svolení „vypůjčila“ jeho umění a použila jej na novou kolekci, ale také do výlohy obchodu. Umělec vyzval zloděje, aby si od značky také něco bez jejího souhlasu „vypůjčili“, informuje BBC.

12. listopadu 2022 11:17 Čas čtení 0:53 Banksyho malby se objevily na zničených ukrajinských budovách, jedna prý připomíná Putina Banksyho malby se objevily na zničených ukrajinských budovách, jedna prý připomíná Putina

Tajemný umělec Banksy obvinil oděvní značku Guess, že bez povolení použila jeho návrhy. „Pozor, všichni zloději v obchodech. Prosím běžte do Guessu na Regent Street. Pomohli si mými uměleckými díly, aniž by se mě zeptali, tak jak může být špatné, pokud uděláte totéž s jejich oblečením?“ napsal umělec na Instagramu a zveřejnil fotku prodejny, která do výlohy použila jeho dílo.

V obchodě na londýnské Regent Street se ve výloze nacházelo jeho graffiti Flower Thrower, ale také oblečení s motivem Balloon Girl. Společnost Guess se k obvinění nevyjádřila.

Americká oděvní značka však již dříve inzerovala novou kolekci „s graffiti od Banksyho“. Kolekce údajně vznikla ve spolupráci s firmou Brandalised, která uděluje licence na návrhy graffiti umělců. „Banksyho graffiti má fenomenální vliv, rezonuje v celé popkultuře. Nová kolekce s Brandalised je způsob, jak módě vyjádřit vděk,“ popisoval minulý měsíc kolekci ředitel společnosti Guess Paul Marciano. 

Obchod byl po kritice uzavřen a je pod dohledem

Po Banksyho kritice společnost obchod na Regent Street uzavřela, zakryla jeho výlohu a budovu hlídá ochranka. Podle právničky Liz Ward však možná chyba nebude na straně Guessu.

„Společnost zřejmě legálně získala Banksyho umělecké dílo prostřednictvím třetí strany. Zda Banksy tuto dohodu schválil nebo o ní věděl, není známo. Pokud o tom však věděl, jeho komentáře souží k vytvoření jakési guerillové marketingové kampaně. Pokud o tom nevěděl, pak musí být dost naštvaný, zejména proto, že takové mainstreamové společnosti a značky nejsou v souladu s jeho antiestablishmentovými názory,“ uvedla. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

„Stručně řečeno, Banksy by měl stíhat Brandalised anebo Guess za porušování práv k jeho dílu. Avšak vzhledem k tomu, že chce zůstat v anonymitě, to dost možná nebude možné,“ dodala s tím, že Banksyho nabádání ke krádežím v obchodě není správné a není řešením konfliktu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Banksy (@banksy)

Domů
Sdílet
Diskuse