Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
22. listopadu 2022 10:55
Čas čtení 1:06

Británie dodá Ukrajině vylepšený model laserem naváděné střely Brimstone 2

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Británie dodá Ukrajině vylepšený model laserem naváděné střely Brimstone 2
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom

Ukrajina by měla dostat vylepšené střely krátkého doletu, které mohou lépe ochránit civilní objekty.

Británie poskytne ukrajinské armádě vylepšený model laserem naváděné střely Brimstone, která má ve srovnání s předchozí verzí dvojnásobný dolet. Informovala TASR, která se odvolala na informace deníku Daily Telegraph. Rakety Brimstone 2 jsou obvykle odpalovány ze stíhaček, ale ukrajinské jednotky používají jako odpalovací platformu upravená nákladní auta.

21. listopadu 2022 14:39 Čas čtení 0:51 Rusko je omezeno nedostatkem munice i lidí, vzkazuje Londýn. Kreml kritizují i ruští blogeři Rusko je omezeno nedostatkem munice i lidí, vzkazuje Londýn. Kreml kritizují i ruští blogeři

Spojené království poprvé předalo Ukrajině rakety Brimstone první generace asi před šesti měsíci. Informovalo o nich také BBC v září, a to v souvislosti s tím, že se mají stát součástí velkého balíčku na podporu Ukrajiny, který má do země dorazit celý v dubnu příštího roku. Celková cena zaslaného zbraňového arzenálu má přesáhnout částku 64,5 miliardy korun.

Podle TASR nyní zveřejnilo britské letectvo videozáznam, jenž ukazuje pokročilejší model, který se připravuje na přepravu na základně v anglickém hrabství Oxfordshire. O videozáznamu hovoří i Express.


Rakety, z nichž každá stojí kolem 175 tisíc liber (asi 4,9 milionu korun), jsou určeny především k zasažení pozemních cílů, včetně vozidel pohybujících se velkou rychlostí.
Brimstone si pomocí vysokofrekvenčního radaru dokáže vybrat nejvhodnější z předprogramovaného seznamu cílů, přičemž nezasáhne civilní vozidla ani méně důležitou vojenskou techniku.


Vzhledem k laserovému navádění a vysoké přesnosti mohou být rakety tohoto typu odpalovány v hustě obydlených oblastech, což snižuje pravděpodobnost civilních obětí.
Zbraně tohoto typu se v posledních měsících hlavní měrou zasloužily o zpomalení nebo i zastavení postupu ruské armády na Ukrajině.


Britský premiér Rishi Sunak během víkendové návštěvy Kyjeva oznámil přidělení dalšího balíčku vojenské pomoci Ukrajině ve výši 50 milionů liber, připomněl Daily Telegraph.
Podle tohoto zdroje nejsou dodávky raket Brimstone zřejmě součástí tohoto balíčku, který zahrnuje spíše zásilky zbraní a munice pro jednotky ukrajinské protivzdušné obrany pro boj proti dronům Šáhid-136 dodávaným ruské armádě z Íránu.

Domů
Sdílet
Diskuse