Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
22. listopadu 2022 12:32
Čas čtení 1:22

Íránští fotbalisté na protest proti režimu nezpívali hymnu na mistrovství světa

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Íránští fotbalisté na protest proti režimu nezpívali hymnu na mistrovství světa
Zdroj: Getty Images/Matthias Hangst

Protirežimní protesty pokračují i na mistrovství světa v Kataru. Fotbalisté Íránu před úvodním zápasem s Anglií mlčeli během hymny, u které hráči obvykle zpívají. Mimo to se ale objevovala protestní hesla i v ochozech.

Očekávaný zápas mezi Anglií a Íránem jako druhého zápasu mistrovství světa v Kataru a prvního zápasu druhého dne celého turnaje přinesl několik zajímavých politických gest. Například fotbalisté Íránu za sebou zanechali velkou stopu tichým protestem, v němž evidentně vyjádřili podporu momentálním nepokojům ve své zemi.

Odmítli totiž zpívat národní hymnu. Kromě toho se slova podpory protestujícím našla i v ochozech Khalifa International Stadium v Dauhá.

21. listopadu 2022 16:34 Čas čtení 1:25 Reportérku v Kataru okradli přímo během živého vstupu. Policie jí pak nabídla, že může vybrat trest pro pachatele Reportérku v Kataru okradli přímo během živého vstupu. Policie jí pak nabídla, že může vybrat trest pro pachatele

Úvodní zápas skupiny B, jenž přitáhl pozornost fotbalových fanoušků zejména účastí hráčů anglického Albionu, měl také nádech politického protestu. Před prvním hvizdem zápasu se totiž íránská jedenáctka rozhodla nezpívat státní hymnu, což je obvykle zvykem nastupujících fotbalistů. Udělali to v rámci evidentních sympatií k protestům, které se v jejich zemi dějí.

To, že fotbalisté drží zejména se zemřelými, kteří přišli o život během protestů, potvrdil i kapitán týmu Ehsan Hajsafi. Trenér celku Carlos Queiroz potvrdil, že jeho hráči „mohou protestovat, jak chtějí“, pokud budou protestovat „v rámci regulí pravidel mistrovství světa a hry samotné“. Dříve si fotbalisté v přípravných zápasech například zakryli logo národního týmu.

Navíc to nebylo jediné gesto protestu, které se během klání v taktéž konzervativní muslimské zemi Kataru dělo. Někteří fanoušci, bez zákrytu obličeje, se rozhodli držet slogany podporující protesty proti násilí na ženách dějícímu se v Íránu, jež podporuje tamní režim. Evidentní byly transparenty s nápisy „Woman, Life, Freedom“, v překladu „Žena, život, svoboda“.

Kromě toho bylo v prvním poločase slyšet pokřiky „Ali Karimi“, což je jméno bývalého fotbalisty, jenž je nyní jedním z největších kritiků režimu v Íránu. Za podobné protesty mohou fanouškům i fotbalistům hrozit tresty. Web BBC Sport upozornil na fotbalový přenos íránské státní televize, která úvodní ceremoniál s hymnami vystřihla. 

Protesty

Neutuchající protesty v Íránu se konají zejména v západní části a velkých městech země. Protestuje se od září, kdy byla dvaadvacetiletá Mahsa Amini zadržena mravní policií kvůli porušení pravidel týkajících se nošení šátku na hlavě. Podle očitých svědků byla žena brutálně zbita a následkům zranění podlehla v nemocnici. 

Od té doby, jak tvrdí humanitární organizace, bylo téměř 400 protestujících, mezi nimiž byly i děti, zabito a 16 800 lidí zadrženo. 

Domů
Sdílet
Diskuse