Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
22. listopadu 2022 15:38
Čas čtení 1:03

Viktor Orbán vyvolal rozruch šálou s mapou Velkého Uherska, sousední země ho kritizují

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Viktor Orbán vyvolal rozruch šálou s mapou Velkého Uherska, sousední země ho kritizují
Zdroj: TASR/AP

Maďarský premiér se s uvedenou šálou na krku objevil na videozáznamu po nedělním fotbalovém zápase maďarské reprezentace proti Řecku.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyvolal mezinárodní rozruch, když se na videu zveřejněném na Facebooku ukázal v šále s mapou Velkého Uherska. To kromě historického území Maďarska zahrnuje také současné území Srbska a Ukrajiny, ale také části členských zemí Evropské unie Slovenska, Rakouska, Chorvatska a Rumunska. Některé tyto země už maďarského předsedu vlády zkritizovaly.

Fotbal není politika, reagoval Orbán

Orbán se na videozáznamu po nedělním fotbalovém zápase maďarské reprezentace proti Řecku loučí s fotbalovým reprezentantem Balázsem Dzsudzsákem, který ukončil kariéru. Veřejnost ale zaujala spíš šála, kterou si k tomu Orbán oblékl. Za to, že si šálu s mapou Velkého Maďarska na zápas vzal, Orbána kritizovalo po Rumunsku už i Chorvatsko a Ukrajina.

Velké Maďarsko je termín pro obnovení Maďarska před rozdělením Trianonskou smlouvou v roce 1920. Jejím cílem je obnovit hranice, které existovaly před první světovou válkou v Maďarském království, nebo alespoň získat zpět kontrolu nad maďarskými sídly v zemích sousedících s Maďarskem.

„Nechci řešit cizí šály. Co se však týká územních nároků vůči Chorvatsku ze strany kohokoli, včetně Maďarska, je pro nás naprosto nepřijatelné, to pro nás není právo svobodné volby,“ prohlásil chorvatský premiér Andrej Plenkovič. Ukrajina si zase nechala předvolat maďarského velvyslance. „Šíření revizionistických myšlenek nepřispívá k rozvoji ukrajinsko-maďarských vztahů,“ uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničních věcí Oleh Nikolenko. Za nepřijatelný a nezodpovědný označilo Orbánův projev i Rumunsko. 

Samotného Orbána ale nechává kritika sousedních zemí chladným. „Fotbal není politika. Neměli bychom v tom vidět něco, co tam není,“reagoval na Facebooku. Není to poprvé, co politik mapu na veřejnosti použil. Před dvěma lety ji zveřejnil, aby popřál středoškolákům hodně štěstí při zkoušce z dějepisu.

Domů
Sdílet
Diskuse