Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. listopadu 2022 15:12
Čas čtení 1:10

Kauza Dominik Feri: Advokátka žen usiluje o trestní stíhání i v odložených případech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kauza Dominik Feri: Advokátka žen usiluje o trestní stíhání i v odložených případech
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Uvedl to deník A2larm.

V říjnu letošního roku navrhla policie obžalovat bývalého poslance Dominika Feriho ze tří případů znásilnění. Několik dalších případů odložila. Advokátka žen, které popsaly exposlancovo nevhodné chování, využila jednu z posledních možností, jak vrátit odložené případy znovu do hry. Informoval o tom deník A2larm.

Odložené případy by se mohly dostat k soudu

Ženy, jejichž případy byly odloženy, podaly prostřednictvím své advokátky Adély Hořejší druhý opravný prostředek, který se jmenuje podnět k dohledu. „Cílem je, aby došlo k zahájení trestního stíhání i v odložených případech, nejen ve třech, za něž je policií navržen k obžalobě. K postupu orgánů činných v trestním řízení se nyní mohu vyjádřit pouze obecně,“cituje A2larm advokátku Hořejší.

Podněty se nyní zabývá městské státní zastupitelství, které přezkoumání A2larmu potvrdilo. Dojde k jejich přezkoumání, které by mohlo vést k tomu, že by se původně odložené případy společně s těmi projednávanými mohly dostat až k soudu.

„V podnětu k dohledu jde v zásadě o rozdílný právní názor na to, zda popsané skutky naplňují definici trestného činu znásilnění. Nejde zde o spor o amorálnost jednání či zpochybňování skutků. Odložení věci je postaveno na právním hodnocení. V některých případech je například přítomné hodnocení ohledně nižší intenzity zásahu do osobní integrity, v některých, že obrana poškozených nebyla dostatečná, aby se jednalo o trestný čin,“ doplnila Hořejší.

Ze tří případů znásilnění obvinili policisté Dominika Feriho v říjnu. Celá kauza byla otevřena na jaře roku 2021, kdy Deník N ve spolupráci s Alarmem nasbíral svědectví několika dívek, k nimž se údajně politik choval predátorsky a některé z nich měl sexuálně zneužít. Exposlanec označil obvinění ze sexuálního násilí za lživá.

Domů
Sdílet
Diskuse