Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 2:48
Adéla Ježková

Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda

Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda
Zdroj: Profimedia
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Pojď s Refresherem do přírody!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Na dnešní útěk do přírody se po čase opět vydáváme do Krušných hor. Konkrétně navštívíme jejich východní cíp v okolí Mostecka. Zima ale už pomalu a jistě klepe na dveře, nevyraz proto na lehko! Hory jsou zrádné. Nazuj proto pohorky, naraz si kulicha a vyrážíme. 

A kam? Na nejvyšší horu Rudolické hornatiny, která je zároveň druhou nejvyšší horou Mostecka. Jmenuje se Medvědí skála a kromě úchvatných výhledů oplývá i zajímavou historií.

krusne hory skala vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Na Medvědí skálu z Nové Vsi v Horách  

Vrchol leží mezi obcemi Nová Ves v Horách, Lesná a Horní Jiřetín v Ústeckém kraji. Autem z Prahy se sem dostaneš zhruba za hodinu a čtyřicet minut, z Karlových Varů a Ústí nad Labem cca za hodinu a z Litvínova, Mostu a Chomutova do půl hoďky. Dostat se sem můžeš ale i hromadnou dopravou, jen záleží, jaký výchozí bod na Medvědí skálu zvolíš. Nejvíce přímých spojů sem ale míří zřejmě z Litvínova.

My budeme vycházet z malé příhraniční vesnice Nová Ves v Horách. Odsud bude naše vycházka dlouhá necelých 9 kilometrů tam i zpět. Na výlet si proto vyhraď alespoň tři hodiny času – ať nemusíš nikam spěchat a pobyt v přírodě si dostatečně užiješ. Od autobusové zastávky půjdeme podél silnice po červené Stezce Českem. Na křižovatce pak uhneme a po stejné stezce dojdeme až k začátku lesu, kde se nachází závora. Odtud po lesní asfaltce dojdeme až na rozcestí k Dřevařskému rybníku.

Doporučeno
Kam na výlet: Zaniklá osada Königsmühle se před okolním světem ukrývá v tajemném krušnohorském údolí Kam na výlet: Zaniklá osada Königsmühle se před okolním světem ukrývá v tajemném krušnohorském údolí 12. listopadu 2022 9:00

TIP: Na Medvědí skálu můžeš vyrazit i od Lesné, kde se nachází penzion s restaurací a muzeum.


Rybník ze všech stran obklopuje les a byl založen asi v 17. nebo 18. století. V létě si tu chladí chodidla nejeden turista, vzhledem k jeho nadmořské výšce 770 metrů je tu ale většinou voda studenější než jinde. V zimě pak ale zeje prázdnotou. A jen sem tam tu návštěvník uslyší náhodné šplouchnutí vody. 

krusne hory skala vyletkrusne hory skala vyletkrusne hory skala vyletkrusne hory skala vylet
Zobrazit galerii
(4)

Od „Dřeváku“, jak rybníku přezdívají místní, půjdeme ještě zhruba 2 kilometry po neznačené pěšině. Nemusíš se ale bát, že zabloudíš, zkrátka následuj ukazatele. Nepůjdeme po úplné rovince, ale žádný mega krpál to také není. Od závory vystoupáme zhruba 180 výškových metrů. Nejhorší je to až úplně ke konci, tak šetři síly! Trochu obtížnější je pak také najít samotný vrchol, schovává se totiž mezi stromy, nicméně až uvidíš skály, jsi tu správně.

Doporučeno
Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky 29. října 2022 6:00

Lesy, ticho a poslední krušnohorský medvěd 

Nejvyšší vrchol Rudolické hornatiny Medvědí skála měří 923,8 m. Až se vydrápeš na vrchol, spatříš tu „pravou“ krušnohorskou krajinu. Všude jen lesy, lesy, lesy – a ticho. Původ jména Medvědí skála je smutnou připomínkou toho, jací tvorové právě tyto lesy kdysi obývali. V 18. století tu byl totiž údajně zastřelen poslední medvěd žijící v Krušných horách. Na vrcholu skály je také umístěn obdélníkový sloupek – geodetický bod. Vyčnívá tam podobně jako malá ledovcová čepička během ledových dob ve čtvrtohorách.

Na konci 19. století byla v místě dokonce rozhledna, odkud měl být ten nejkrásnější výhled na Krušné hory. Výhled zůstal, rozhledna se ale počátkem 20. století zřítila. I bez ní ale dohlédneš například na vrchy Jeřabina, Černý vrch či Loučná, ale třeba i na Milešovku a další kopce Českého Středohoří. Přestože byla Medvědí skála v předválečném období vyhledávaným výletním místem, dnes je téměř neznámá. Pomalu se to ale začíná měnit a je možné, že tam potkáš i další turisty. Určitě jich ale nebude tolik jako například v Krkonoších či na Šumavě. A to je vlastně v lecčems výhoda.

krusne hory skala vylet
Zdroj: Flickr/abejorro34

Krušné hory jsou na úniky do přírody, kde se nemusíš tlačit s davy víkendových vycházkářů, ideální. Tedy zatím. Stále mají pověst nevzhledné a vytěžené přírody, kde člověk všechno krásné zničil. Ale není to pravda, místní příroda se už dává pomalu do kupy. Vychutnej si tak ticho a liduprázdno, než se vydáme zpět do civilizace.

Doporučeno
Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze 22. října 2022 6:00

Pokud ti po výletě vyhládlo, stavit se můžeš například v restauraci v Lesné či v dalších přilehlých obcích. Něco „lepšího“ k snědku pak najdeš třeba v restauraci u skiareálu Klíny. A pokud budeš chtít výlet spojit s další lokalitou, nezapomeň si projít Refresher sérii Kam na výlet. V okolí Krušných hor jsme v minulosti vyrazili například do zaniklé osady Königsmühle, Mikulášské štoly, bývalého zajateckého tábora Sauersack či Čertovy kaple nedaleko zámku Jezeří. Kdo ví, kam nás mapa zavede příště!

Zpět
Sdílet
Diskuse