Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
23. listopadu 2022 15:25
Čas čtení 1:44

Rusko je stát podporující terorismus, shodl se Evropský parlament

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko je stát podporující terorismus, shodl se Evropský parlament
Zdroj: TASR

Akce, které Ruská federace podnikla na území Ukrajiny, jsou neakceptovatelné. Evropský parlament v rezoluci vyslal jasný vzkaz.

Poslanci Evropského parlamentu (EP) ve středu ve Štrasburku schválili usnesení, ve kterém označili Rusko v souvislosti s agresí vůči Ukrajině za stát podporující terorismus. Zároveň vyzvali sedmadvacetičlennou Evropskou unii, aby následovala příklad europarlamentu. Informoval o tom zpravodaj TASR v Bruselu.

21. listopadu 2022 14:39 Čas čtení 0:51 Rusko je omezeno nedostatkem munice i lidí, vzkazuje Londýn. Kreml kritizují i ruští blogeři Rusko je omezeno nedostatkem munice i lidí, vzkazuje Londýn. Kreml kritizují i ruští blogeři

Usnesení podpořilo 494 poslanců, 58 bylo proti a 44 se zdrželo hlasování. Uvádí se v něm, že „úmyslné útoky a zvěrstva páchaná ruskými silami a jejich zástupci na civilním obyvatelstvu na Ukrajině, ničení civilní infrastruktury a jiná vážná porušení mezinárodního a humanitárního práva představují teroristické činy a válečné zločiny“. Poslanci na základě těchto skutečností označili Rusko za stát, který používá prostředky terorismu.


Politická skupina Evropských konzervativců a reformistů (ECR) uvedla, že tato iniciativa přišla na její podnět. Nakonec se na plénu Evropského parlamentu hlasovalo o společném návrhu ECR, liberální skupiny Obnovme Evropu (RE) a frakce evropských lidovců (EPP). Poslanci z ECR při této příležitosti předložili dlouhý seznam „teroristických činů“ spáchaných Ruskem na území Ukrajiny.

Zelenskyj pogratuloval

Toto usnesení neuniklo ani ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, jenž na Twitteru zanechal vzkaz. „Vítám rozhodnutí europarlamentu uznat Rusko jako stát, který podporuje terorismus a který používá prostředky terorismu. Rusko musí být izolováno na všech úrovních a hnáno k odpovědnosti, aby ukončilo svou dlouhodobou politiku terorismu na Ukrajině a na celém světě,“napsal na síti.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Polská europoslankyně a koordinátorka zahraniční politiky ECR Anna Fotyga uvedla, že minulost a současnost ukázaly, že Rusko je teroristický stát. „V tomto usnesení to říkáme jasně. Mělo by to mít i následky. Teroristický stát Rusko by měl být poražen. Nemůžeme s teroristy vyjednávat ani s nimi obchodovat. Rusko by mělo být mezinárodně izolované a vyloučené z Rady bezpečnosti OSN,“ řekla.


Jelikož EU v současnosti nemůže oficiálně označit státy za podporovatele terorismu, EP vyzval Unii a její členské státy, aby zavedly vhodný právní rámec a zvážily přidání Ruska na takový seznam.


Europoslanci kromě toho vyzvali členské státy, aby zahrnuly ruskou polovojenskou organizaci známou jako Wagnerova skupina, 141. speciální motorizovaný pluk známý také jako „kadyrovci“ a další ozbrojené skupiny, milice a osoby financované Ruskem na unijní seznam teroristů.


Zákonodárci dále vyzvali EU, aby nepřestávala mezinárodně izolovat Rusko, a to i pokud jde o jeho členství v mezinárodních organizacích a orgánech. Žádají omezení diplomatických styků s Ruskem, jakož i uzavření a zákaz působení ruských státních institucí v EU, které šíří propagandu po celém světě.


Na pozadí eskalujícího násilí Ruska vůči ukrajinským civilistům vyzývá usnesení EP členské státy EU, aby urychleně dokončily devátý balík sankcí proti Moskvě.

Domů
Sdílet
Diskuse