Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2022 17:33
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

Manchester United bude nejspíš na prodej

Manchester United bude nejspíš na prodej
Zdroj: Getty Images/Jay Barratt - AMA
SPORT FOTBAL VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Rodina zesnulého amerického byznysmena Malcolma Glazera naznačila, že by Rudí ďáblové mohli být k mání. A to nedlouho poté, co portugalský střelec Cristiano Ronaldo oznámil odchod z klubu.

Rodina Glazerů, vlastnící anglický velkoklub Manchester United, naznačila, že by mohl být na prodej. Informaci přinesla anglická média včetně BBC Sport. Dle vyjádření jejích zástupců „objevuje strategické alternativy“. Zpráva se dostává na světlo jen den poté, co portugalský střelec Cristiano Ronaldo oznámil odchod z klubu. 

Doporučeno
Cristiano Ronaldo odchází z Manchesteru United Cristiano Ronaldo odchází z Manchesteru United 22. listopadu 2022 19:39

Fanoušci Rudých ďáblů, jak se United přezdívá, jsou dlouhou dobu nespokojeni s americkými majiteli. Podle nich klubu chyběla perspektiva, přestože se například nedá mluvit o tom, že by majitelé nechtěli štědře přispívat na nové hráče. Podle serveru Transfermarkt totiž United utratili pod Glazerovými za posily hned 33,4 miliardy korun. Jediný klub, který na přestupy vydal víc peněz, je konkurenční Manchester City.

Nicméně i Ronaldo, jenž před nedávnem poskytl své myšlenky k situaci v klubu, s ním byl nespokojen. „Moje dcera Bella a její matka Georgina měly velké problémy, proto jsem neodcestoval na předsezónní turné. Nikdy nevyměním zdraví své rodiny za fotbal. Sportovní ředitel a prezident klubu mi však úplně nevěřili. Cítil jsem se proto špatně. Zpochybnili má slova a to mi ublížilo,“ řekl Ronaldo.

Představenstvo se nyní chystá, jak píše v prohlášení, „zvážit všechny strategické alternativy, včetně nových investic do klubu, prodeje nebo jiných transakcí týkajících se společnosti“.

Proces by měl zahrnovat „posouzení několika iniciativ k posílení klubu, včetně přestavby stadionu a infrastruktury a rozšíření komerčních operací klubu v celosvětovém měřítku“, aby se zvýšil „dlouhodobý úspěch klubu pro muže a ženy, hráčské akademie, výhody fanoušků a dalších zúčastněných stran“.

Glazerovi

Do područí amerického byznysmena Malcolma Glazera se klub dostal v roce 2005, kdy jej odkoupil za 22,36 miliardy korun. Akcie nechtěl prodat až do roku 2012, tedy dvou let před smrtí hlavy rodiny, kdy pustil 10 % z nich. 

Doporučeno
Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano 19. ledna 2024 14:00

Manchester United není jediným klubem, který rodina vlastní. Řídí také klub americké NFL Tampa Bay Buccaneers, který odkoupila v roce 1995. Avram Glazer zase koupil v roce 2021 tým v kriketové lize Spojených arabských emirátů.

Domů
Sdílet
Diskuse