Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. listopadu 2022 16:52
Čas čtení 1:42

Český červený kříž podnikl na Ukrajinu už 40 misí. Převezl tam 409 tun materiální pomoci za 118,5 milionu korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český červený kříž podnikl na Ukrajinu už 40 misí. Převezl tam 409 tun materiální pomoci za 118,5 milionu korun
Zdroj: Český červený kříž

Český červený kříž se aktivně podílí na tom, aby obyvatelé Ukrajiny dostali co možná nejlepší zdravotní péči.

Český červený kříž (ČČK) podnikl již 40 misí na válkou zmítanou Ukrajinu, uvedli jeho zástupci ve čtvrtek v tiskové zprávě. Za tři čtvrtě roku se podařilo přivézt do země 409 tun materiální pomoci v hodnotě 118,5 milionu korun. Využila se především na zvýšení dostupnosti zdravotní péče. Organizace ale zároveň upozorňuje, že její pomoc je stále potřeba.

23. listopadu 2022 15:25 Čas čtení 1:44 Rusko je stát podporující terorismus, shodl se Evropský parlament Rusko je stát podporující terorismus, shodl se Evropský parlament

Česko pomáhá Ukrajině také vojensky, jak se můžeš dočíst v sekci věnované Ukrajině. Jako první jsme poslali těžkou techniku, poslali jsme i munici, ruční zbraně a další potřeby nutné k boji.

S humanitární pomocí pomáhají organizace jako Český červený kříž. Celková hodnota pomoci na Ukrajině ze strany ČČK od prvních incidentů v roce 2014 dosáhla částky 221 milionů korun. 

„Naše pomoc je zaměřena na zvýšení dostupnosti zdravotní péče, což je vzhledem k ohromnému nárůstu počtu raněných a nemocných a současně kritickému nedostatku materiálů a přístrojů nezbytných k jejich ošetření a léčbě zcela zásadní a prvořadá věc: předstupněm k poskytnutí jakékoli další pomoci je právě pomoc zdravotnická,“ uvádí prezident ČČK Marek Jukl.

Červený kříž v rámci tiskové zprávy popsal, co konkrétně na východ Evropy odvezl. „Jsou to např. tisíce traumasetů, sety pro léčbu popálenin, soupravy pro chirurgii přímo v poli, chirurgické nástroje, šicí materiál, turnikety, obvazy, dlahy, injekční stříkačky, jehly, infuzní sety, transfuzní vaky, desinfekce, chirurgické rukavice, izotermické fólie a další zdravotnický materiál,“ vyjmenoval Jukl.

Sanitka sloužící na Ukrajině jako mobilní JIP.
Sanitka sloužící na Ukrajině jako mobilní JIP. Zdroj: Český červený kříž

„Dále analgetika, antibiotika a další léčiva, tisíce nosítek, zdravotnické stany, řada zdravotnických přístrojů: od elementárních – teploměrů, fonendoskopů, tonometrů, oxymetrů – přes vyšetřovací lampy, monitory vitálních funkcí až po ultrazvuk či speciální mobilní rentgenové přístroje pro detekci střepin. A dále nutné vybavení nemocnic – postele, stretchery a další,“ dodal také. 

Bezpečnost a mobilita

Organizace dbá i na bezpečnost samotných zdravotníků na místě, kam dodala přilby, vesty, vysílačky, satelitní komunikační zařízení nebo třeba soupravy na úpravu pitné vody. Nyní je kvůli ruským útokům na kriticky důležitou energetickou síť v nemocnicích zima. Proto na Ukrajinu dodala horkovzdušné vytápění nebo teplé prádlo pro zdravotníky.

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

K rychlému přesunu je potřeba být mobilní, což často znemožňuje ostřelování, miny nebo technické poruchy. „Navázali jsme na dodávky sanitek a vozidel zdravotnické evakuace uskutečňované už od roku 2014 a během letoška jsme navýšili flotilu ‚našich‘ sanitek a těchto vozidel na 45 kusů! Mezi nimi je i Mercedes Benz Atego, který umožňuje najednou transportovat osm ležících raněných, což darovala pražská ZZS,“ připomněl prezident.

Konflikt neutichl a pomoc je stále potřeba. Aby mohl ČČK přepravovat pacienty z Ukrajiny mimo území, pomáhat dětským nemocnicím a oddělením a pořídit další vozidla, elektrocentrály a jiný materiál, potřebuje pomoc. Přispět je možné na Fond humanity ČČK, č.ú. 333999/2700, v.s. 1502. Rozhraní pro platbu on-line je dostupné na:

www.cervenykriz.eu/chci-prispet
Domů
Sdílet
Diskuse