Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
24. listopadu 2022 20:20
Čas čtení 1:02

Zákaz „propagace homosexuality“. Ruská Státní duma schválila zpřísnění zákona proti LGBTQ+ komunitě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zákaz „propagace homosexuality“. Ruská Státní duma schválila zpřísnění zákona proti LGBTQ+ komunitě
Zdroj: Refresher/David Marcin

Mluvčí Dumy Vjačeslav Volodin uvedl, že zákon „ochrání děti a budoucnost země před temnotou, kterou šíří Spojené státy a země Evropy“.

Ruští zákonodárci ve Státní dumě – dolní komoře ruského parlamentu – v posledním čtení jednomyslně schválili návrh zákona o zákazu jakékoli „propagandy LGBT+“ v Rusku. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Dumy Vjačeslav Volodin. Informovala o tom TASR, která zprávu převzala z agentury AFP. „Jakákoli propagace netradičních sexuálních vztahů bude mít následky,“ napsal Volodin na sociální síti Telegram.

24. listopadu 2022 16:52 Čas čtení 1:42 Český červený kříž podnikl na Ukrajinu už 40 misí. Převezl tam 409 tun materiální pomoci za 118,5 milionu korun Český červený kříž podnikl na Ukrajinu už 40 misí. Převezl tam 409 tun materiální pomoci za 118,5 milionu korun

O ruském záměru zpřísnit nynější zákony proti LGBT+ lidem jsme tě informovali na konci října. Komisař OSN pro lidská práva Volker Türk tehdy vyzval poslance, aby návrhy v dalších čteních shodili ze stolu.

Experti OSN na lidská práva přitom již původní zákon o takzvané LGBT+ propagandě z roku 2013 odsoudili jako „diskriminační, porušující základní práva na svobodu projevu a vedoucí k nárůstu nenávistných projevů, zločinů z nenávisti a zneužívání“.

„Ochrana dětí před temnotou“

Volodin dodal, že nové právní předpisy „ochrání děti a budoucnost země před temnotou, kterou šíří Spojené státy a země Evropy“. Výše zmíněný zákon z roku 2013 zakazuje, aby se před nezletilými osobami šířila „propaganda ve prospěch netradičních sexuálních vztahů“. Nový návrh zákona rozšiřuje zákaz šíření takových informací i před zletilými.


Návrh zákona také zakazuje inzeráty, zprávy v médiích a na internetu, knihy, filmy a divadelní představení, které obsahují takovou „propagandu“. Rozšiřuje už i stávající omezení, která zakazují šířit před nezletilými informace o změně pohlaví.


Porušení zákona se budou trestat pokutami a dopustí-li se jich lidé bez trvalého pobytu v Rusku, může to vést k jejich vyhoštění. Návrh zákona musí nyní schválit i horní komora parlamentu a poté jej musí podepsat ruský prezident Vladimir Putin, což je však dle agentury AFP jen formalitou.

Domů
Sdílet
Diskuse