Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2022 8:41
Čas čtení 1:07
Vojtěch Vanda

Žačka ze základní školy na sídlišti Luník IX pomohla zachránit život krvácejícího muže

Žačka ze základní školy na sídlišti Luník IX pomohla zachránit život krvácejícího muže
Zdroj: Unsplash/Camilo Jimenez
ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Hrdinský čin ze slovenských Košic zveřejnila základní škola Ľudmily Podjavorinskej 1 ze sídliště Luník IX v Košicích, kam chodí Natália Gažiová. Ta se do příjezdu sanitky starala o muže na zastávce, který krvácel.

Co bychom na jejím místě udělali my? Takovou otázku si můžeme klást poté, co se seznámíme s hrdinským příběhem Natálie Gážiové ze slovenských Košic, žačky 8. A ZŠ Ľudmily Podjavorinskej 1 na sídlišti Luník IX, která při cestě do školy neváhala pomoct zakrvácenému muži na zastávce. O události informuje server Romea. Jak uvedla instituce na svém Facebooku, muž se tloukl do hlavy, pročež jej Gážiová držela, aby tak nedělal, až do příjezdu záchranné služby.

Situace se odehrála před dvěma týdny na nechvalně proslulém sídlišti Luník IX v Košicích. Žačka si v ranních hodinách cestou do školy všimla na jedné ze zastávek MHD muže, se kterým nebylo něco v pořádku. 

Doporučeno
Muž z Aše se vloupal do domu a pokusil se udusit spícího majitele. Ten předstíral smrt, čímž si zachránil život Muž z Aše se vloupal do domu a pokusil se udusit spícího majitele. Ten předstíral smrt, čímž si zachránil život 21. listopadu 2022 19:49

„Podle popisu žačky dostal pán na dané zastávce záchvat, spadl na zem a třásl se. Při pádu se udeřil, což mu způsobilo krvácení. Následně si dívka všimla, že muž bouchá hlavou o zem. Proto jej chytila a snažila se jej udržet do doby, než přijede přivolaná záchranná služba,“ komentoval situaci příspěvek školy, jenž dal veřejnosti vědět o její duchapřítomnosti.

Natália naštěstí nebyla na místě sama a pomohl jí ještě jeden člověk. Když pomoc přijela, mohla o všem říci své učitelce, která je zrovna míjela v přijíždějícím autobusu. „Šokovaná žačka, sanitka na zastávce a zbytky krve na rukávech bundy. A krev, která se většinou nedá vyprat, zůstane jasným důkazem o ranním hrdinství Natálie,“ stálo v příspěvku.

„Těžko říct, jak by to dopadlo, kdyby tam nebyla. A ruku na srdce – co bychom na jejím místě dělali my?“ ukončila škola svůj příspěvek řečnickou otázkou.

Anketa:
Co bys v takové chvíli udělal*a ty? 
Ani si to neumím představit.
Zkusil*a bych zasáhnout jako Natálie.
Volal*a bych záchranku, ale držet muže bych se asi bál*a.
Ani si to neumím představit.
16 %
Zkusil*a bych zasáhnout jako Natálie.
48 %
Volal*a bych záchranku, ale držet muže bych se asi bál*a.
36 %

O tom, co se děje na nejznámější košické vyloučené lokalitě, sídlišti Luník IX, tě Refresher již několikrát informoval. Naposledy jsme zde pokryli pomocí reportáže příjezd papeže Františka. Jak to vypadalo, si můžeš přečíst zde

Domů
Sdílet
Diskuse