Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
27. listopadu 2022 9:17
Čas čtení 0:52

Kim Čong-un prohlásil, že chce mít nejsilnější jaderné zbraně na světě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kim Čong-un prohlásil, že chce mít nejsilnější jaderné zbraně na světě
Zdroj: TASR/AP

Kim Čong-un nejspíš nadále buduje silný jaderný arzenál.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že konečným cílem jeho země je vlastnit nejsilnější jaderné síly na světě. Agentura TASR o tom informuje s odvoláním na Reuters a tamní státní média.


Kimovo prohlášení přišlo poté, co Severní Korea minulý týden zkušebně odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM) Hwasong-17 – největší raketu ve svém arzenálu. Severokorejský vůdce po testu prohlásil, že jeho země bude jaderným hrozbám USA čelit vlastními jadernými zbraněmi.

19. listopadu 2022 18:21 Čas čtení 0:28 Dcera Kim Čong-una se poprvé objevila na veřejnosti. S tátou sledovala start balistické rakety Dcera Kim Čong-una se poprvé objevila na veřejnosti. S tátou sledovala start balistické rakety

Kim v neděli nařídil povýšení vojenských důstojníků, kteří se podíleli na testu z minulého týdne, a prohlásil, že budování jaderných sil slouží ke spolehlivé ochraně důstojnosti a suverenity země a že konečným cílem Severní Koreje je vlastnit „nejmocnější strategickou sílu na světě, absolutní moc, která nemá v tomto století obdoby“. Raketu Hwasong-17 označil za „nejsilnější strategickou zbraň na světě“ a poznamenal, že dokládá odhodlání a schopnost Severní Koreje vybudovat nejsilnější armádu.

Jaderné zbraně použiju „v souladu s posláním“

Severní Korea se jako země s jadernými zbraněmi označila na začátku září. Kim tehdy popsal toto rozhodnutí jako nezvratné a jakékoliv pokusy o denuklearizaci odmítl. KLDR provedla od roku 2006 do roku 2017 alespoň šest testů jaderných zbraní, v letošním roce pak hojně probíhaly testy balistických střel.

Samotný Kim varoval Jižní Koreu a Spojené státy americké, že pokud by došlo k rozpoutání konfliktu, bude chtít použít jaderné zbraně v souladu se svým posláním.

Domů
Sdílet
Diskuse