Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tomáš Šusták TASR
27. listopadu 2022 11:25
Čas čtení 0:51

VIDEO: Lidé v Číně údajně nemohli utéct z hořící budovy kvůli lockdownu, úřady to popírají. V reakci na to vypukly protesty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Lidé v Číně údajně nemohli utéct z hořící budovy kvůli lockdownu, úřady to popírají. V reakci na to vypukly protesty
Zdroj: TASR/AP

Někteří z protestujících skandovali hesla požadující odstoupení prezidenta a ukončení vlády komunistické strany.

Do ulic největšího čínského města Šanghaj vyšli v neděli ráno demonstranti, kteří požadovali ukončení přísných opatření proti šíření covidu. Protest zorganizovali také studenti elitní univerzity v čínské metropoli Peking. Informuje o tom TASR či BBC.

Protestní shromáždění vypuklo v reakci na nedávný smrtící požár v čínském regionu Sin-ťiang.

Požár zachvátil v noci na pátek výškovou obytnou budovu v metropoli Urumči a podle oficiální bilance si vyžádal deset mrtvých a devět zraněných. K vysokému počtu obětí přispěla i omezení pohybu spojená s lockdownem.

24. listopadu 2022 17:54 Čas čtení 1:17 Číně se koronavirus znovu vymyká z rukou. Registruje rekordní počty nakažených Číně se koronavirus znovu vymyká z rukou. Registruje rekordní počty nakažených

Lidé se báli vyběhnout z budovy kvůli lockdownu

Část obyvatel údajně nemohla vyběhnout z hořící budovy kvůli uzamčeným východům, což úřady popřely, jiní prý opustili byty příliš pozdě kvůli obavám, aby neporušili platné covidové restrikce. Hasiči podle uživatelů sociálních sítí dorazili na místo poměrně pozdě kvůli silnicím zablokovaným v důsledku lockdownu.

Čínské úřady popírají, že by opatření proti šíření covidu přispěla ke ztrátám na životech. Stejně tak odmítají i dohady místních obyvatel, že skutečný počet obětí požáru v Urumči byl vyšší.

Zpět
Sdílet
Diskuse