Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2022 16:19
Čas čtení 0:42
Radim Šlechta

Camilla boří tradici dvorních dam, která sahala až do středověku. Jejich role se změní

Camilla boří tradici dvorních dam, která sahala až do středověku. Jejich role se změní
Zdroj: Flickr/volně k užití
NEWS VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Camilla zrušila dlouholetou tradici dvorních dam. Nově bude role královniny společnice méně formální.

Camilla, britská královna manželka, zrušila tradici dvorních dam. Nově titulované „královniny společnice“ nebudou muset na dvoře trávit tolik času jako dřív a jejich funkce bude spíše symbolická. Jejich tradice přitom sahala až do středověku. Informuje o tom BBC a Mirror.

Šestice asistentek se bude na královský dvůr dostavovat méně pravidelně. „Královniny společnice“ budou Camillu spíše doprovázet na některé akce. Už ale nebudou muset řešit korespondenci ani administrativu, jako tomu bylo dříve. Kvůli tomu nebudou ani pobírat plat, ačkoliv jim palác uhradí všechny potřebné náklady.

Doporučeno
Královská mincovna představila mince s portrétem krále Karla III. Královská mincovna představila mince s portrétem krále Karla III. 30. září 2022 10:02

Do praxe se nové pravidlo uvede už příští týden, kdy se Camilla zúčastní akce na podporu ženských obětí domácího násilí. Královna totiž vede kampaň na rozšíření povědomí právě o tomto tématu. Podle britského statistického úřadu zažilo domácí násilí v minulém roce 1,7 milionu žen a 700 tisíc mužů.

Roli asistentek, nikoliv dvorních dam, budou plnit arcivévodkyně z Lansdowne, Jane von Westenholz, lady Katharine Brooke, Sarah Troughton, lady Sarah Keswick a baronka Chisholm. Bývalé dvorní dámy, které sloužily královně Alžbětě II., budou nyní pomáhat při organizaci akcí v Buckinghamském paláci jako „dámy v domácnosti“.

Domů
Sdílet
Diskuse