Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2022 19:14
Čas čtení 0:56
ČTK

Sedmiletá Ukrajinka Veronika se stala nejlepší mladou klavíristkou. Vyhrála soutěž Amadeus 2022

Sedmiletá Ukrajinka Veronika se stala nejlepší mladou klavíristkou. Vyhrála soutěž Amadeus 2022
Zdroj: Amadeus - Mozartian Piano Competition/propagační foto
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Soutěžily děti ze čtrnácti zemí.

Absolutní vítězkou soutěže mladých klavíristů Amadeus 2022 se stala Ukrajinka Veronika Zajkinová. V sedmi letech patřila mezi nejmladší účastníky letošního ročníku. Soutěž v neděli završil koncert laureátů v Besedním domě. Součástí ocenění je také nabídka vystoupení s Filharmonií Brno. Informuje o tom ČTK.

Amadeus se od jiných klavírních soutěží pro mladé talenty odlišuje zaměřením na hudbu období klasicismu, zejména na tvorbu Wolfganga Amadea Mozarta. Právě Mozart v roce 1767 se svým otcem a sestrou navštívil během vánočních svátků Brno a s úspěchem koncertoval v Redutě. Soutěž je tak připomínkou historické události a zároveň oslavou mladých talentů.

amadeus
Zdroj: Amadeus - Mozartian Piano Competition

„Všichni soutěžící předvedli profesionální výkony, které jsou důkazem vysoké umělecké úrovně. Stejné, jakou předvedl malý Mozart v Brně před více než 250 lety a která provází soutěž už celých 29 let,“ uvedl Vladimír Halíček, ředitel pořádající Základní umělecké školy Veveří.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Letos soutěžilo 68 účastníků ze 14 zemí, například z Filipín, Rumunska, Mongolska, Moldavska a Maďarska. Cenu primátorky za nejlepší interpretaci Mozartovy skladby obdržela Malwina Jasińská z Polska. Nejlepší českou soutěžící je Nora Lubbadová z Prahy, nejlepší z těch brněnských je Viktorie Kozánková.

Patronem letošního ročníku byl Lukáš Vondráček, někdejší „zázračné dítě“, nyní světově uznávaný klavírista. Brněnská mozartovská soutěž je podle něj pro mladé talenty ideálním odrazovým můstkem. „Amadeus 1995 byl první soutěží, které jsem se zúčastnil a ve které jsem uspěl. Získal jsem tak motivaci a povzbuzení do další práce a odnesl si spoustu krásných zážitků,“ vzkázal Vondráček svým následovníkům.

Domů
Sdílet
Diskuse