Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 8:07
Ondřej Jarůšek

10 nejlepších her podle slavných filmů

10 nejlepších her podle slavných filmů
Zdroj: Sega/propagační materiál
TECH GAMING NEJLEPŠÍ HRY
Uložit Uložené

Herní vývojáři se postarali o celou řadu výtečných adaptací slavných filmových světů. Pojď si s námi připomenout ty nejlepší.

Svět her a filmů je do určité míry propojený. Jedno médium mnohdy čerpá inspiraci z toho druhého a výsledkem jsou více či méně povedené adaptace, které fanoušky původních děl buď zahřejí u srdce, nebo jim zvednou krevní tlak, ačkoliv to třeba autoři mysleli dobře.

Je třeba si přiznat, že jsou herní adaptace, které svým předlohám dobré jméno rozhodně nedělaly a na které bychom raději zapomněli (díváme se na vás, Rambo a Rychle a zběsile). Na druhou stranu jsou však i takové, které jsme si naprosto zamilovali.

V redakci jsme se proto rozhodli sestavit žebříček těch nejlepších. Kvůli obrovskému množství kandidátů jsme výběr zúžili na hry vydané po roce 2000, v závěru článku jsme však prostor věnovali i starším titulům, které si rovněž zaslouží uznání.

Na konci článku pro tebe máme také anketu, v níž můžeš dát hlas hře, která je podle tebe nejlepší. Pojďme na to.

The Warriors

the warriors
Zdroj: Rockstar Games/propagační materiál

Jsou hry, které se vydávají přibližně ve stejné době jako jejich filmové předlohy, aby využily aktuálního hypu kolem nich. Potom jsou ale adaptace jako The Warriors, kteří vyšli až 26 let po stejnojmenném kultovním filmu z roku 1979, a přesto se jim díky velmi dobré práci autorů z Rockstar Toronto podařilo uspět. Hra sbírala pozitivní ohlasy a vydělala přes 20 milionů dolarů.

Děj hry částečně kopíruje události filmu, v němž se newyorský pouliční gang The Warriors po smrti Cyruse, šéfa nejsilnějšího gangu ve městě, stane lovnou kořistí pro ostatní gangy a jeho členové před sebou mají sakra dlouhou a těžkou noc, během které se pokusí přežít a zároveň očistit své jméno. První polovina hry ale ukázala i to, co se dělo před událostmi z filmu.

Znalce filmu nepřekvapí, že hlavní vrstvou hratelnosti byly všudypřítomné pěstní souboje, a to ať už v ulicích, parku města, na záchodcích v metru, nebo třeba v bytě plném svůdných dam, ze kterých se vyklubaly vražedné gangsterky. Bojové dovednosti postav jsme navíc vylepšovali díky tréninku. Šlo o poctivě odvedený beat-em-up titul, kvůli kterému se Cyrus rozhodně nemusí obracet v hrobě.

Nicméně herec, který Cyruse ztvárnil, dvakrát nadšený nebyl. Kvůli použití své podobizny a hlasu, ke kterému prý nedal souhlas, autory hry žaloval o 250 tisíc dolarů.

The Lord of the Rings: The Return of the King

pán prstenů
Zdroj: EA Games/propagační materiál

Filmová sága Pán prstenů byla doprovázena i zdařilými hrami, ty byly ale na rozdíl od filmů jen dvě –⁠ Dvě věže a Návrat krále. Jednalo se o přímou adaptaci filmů, nikoliv knih. Kvůli licenčním právům totiž mohli tvůrci z EA Redwood Shores ve svých hrách zpracovat pouze to, co bylo v daných filmech. To však neznamená, že by to bylo na škodu. Výsledkem totiž byly i tak skvělé hry, které sklízely vesměs kladná hodnocení.

Spolupráce mezi vývojáři a filmaři byla při tvorbě her velmi úzká a i vzhled samotných postav odpovídal jejich hereckým představitelům. Hráč během hraní vystřídal několik slavných hrdinů včetně Gandalfa, Aragorna, Froda či Legolase a znovu prožil momenty a bitvy, které jsou věrně známé z filmových scén. Díl Návrat krále navíc disponoval také možností hraní v co-opu, takže jste s kamarádem mohli kosit hordy skřetů v tandemu. Rozhodně povinnost pro milovníky filmů.

Peter Jackson's King Kong: The Official Game of the Movie

king kong
Zdroj: Ubisoft/propagační materiál

Po završení filmové trilogie Pána prstenů se režisér Peter Jackson vrhl na další velký filmový projekt, a sice na remake King Konga, jehož první díl vyšel v roce 1933. A stejně jako v případě Pána prstenů se hráči i v tomto případě dočkali velmi povedené adaptace, která doprovázela režisérův snímek. Práce se chopilo studio Ubisoft Montpellier a jak film, tak i hra vyšly na konci roku 2005.

Ve hře sledujeme stejný příběh, jaký známe z filmu. Americký režisér se se svým štábem vydává na tajuplný Skull Island, kde objeví něco, o čem se nikomu z nich ani nesnilo – obří gorilu a prehistorickou faunu včetně krvelačného Vastatosauruse rexe (fiktivní druh dinosaura podobný Tyrannosauru rexovi). Kong je nakonec převezen jako atrakce do New York City, kde způsobí chaos a je sestřelen z Empire State Building. Ve hře je ale i alternativní konec, v němž zvíře přežije.

Hra uspěla hned z několika důvodů. Hráč se v ní z pohledu první osoby chopí role jedné z lidských postav a z pohledu třetí osoby obrovitého Konga, který chrání blonďatou Ann a zabíjí přitom vše, co se mladou ženu pokusí ohrozit. To jsou zejména místní dinosauři, se kterými gorila svádí divoké souboje na život a na smrt.

Kromě velmi zábavné hratelnosti hra vynikala také skvělou atmosférou a pocitem imerze, to mimo jiné i díky absenci ukazatelů na obrazovce (jako health bar nebo počítadlo nábojů při hře za člověka). Třešničkou na dortu pak byly postavy namluvené stejnými herci, kteří je ztvárnili na stříbrném plátně.

X-Men Origins: Wolverine

wolverine
Zdroj: Activision/propagační materiál

Herní adaptace filmu X-Men Origins: Wolverine je jedním z příkladů, který dokazuje, že i na motivy spíše průměrného filmu může vzniknout nadprůměrně dobrá hra. Ačkoliv se totiž stejnojmenný film z roku 2009 setkal s poněkud smíšenými, až chladnými ohlasy, z herního titulu, který vyšel společně s filmem, se zrodila velmi povedená řežba. Alespoň tedy v případě Uncaged Edition (PS3, Xbox 360, PC), ve které tvůrci povolili uzdu brutalitě (oproti umírněnému portu pro starší konzole).

Z hlediska hratelnosti byl titul poměrně přímočarý. Hra byla zaměřená primárně na hack-and-slash souboje, ve kterých Wolverine bestiálně porcuje, probodává a půlí nepřátele svými drápy hlava nehlava. Patrná je inspirace těmi nejslavnějšími akcemi tohoto žánru, jakou jsou God of War a Devil May Cry. Přestože třeba mnozí od hry neočekávali příliš, titul svými kvalitami v Uncaged Edition mile překvapil. Příjemným doplňkem byl i hlas Hugha Jackmana, který postavu ztvárnil ve filmech.

V současné době se mimochodem pracuje na nové hře s Wolverinem. Za jejím vývojem stojí studio Insomniac Games. Hra vyjde na PlayStation 5.

Mad Max

mad max
Zdroj: Warner Bros. Interactive Entertainment/propagační materiál

Herní Mad Max od studia Avalanche Studios vyšel jen krátce po úspěšném velkofilmu Mad Max: Fury Road od George Millera z roku 2015. Ačkoliv bylo vydání hry naplánováno tak, aby oslovilo fanoušky blockbusteru, nejedná se o jeho přímé zpracování. Nepojednává ani o ději žádného z předešlých filmů. Tvůrci čerpají inspiraci spíše z tohoto filmového světa jako takového a nabízí unikátní příběh a zápletku. Nač si svazovat ruce jedním filmem, když mohou svět obohatit o vlastní nápady.

Rukopis tvůrců série Just Cause byl u Mad Maxe znát, což je ale jen dobře. Hra vynikala mimo jiné svým otevřeným světem, který navzdory tomu, že se jednalo o poušť, měl mnoho různých podob. Písečné duny a skalnaté průsmyky jsme brázdili ve svém voze, ze kterého se díky rozsáhlým úpravám stával vraždící stroj, v němž jsme s pedálem na podlaze sváděli líté bitvy s nepřáteli. Všehovšudy se jednalo o velmi dobře odvedenou akci, která bavila desítky hodin.

The Thing

the thing
Zdroj: Konami/propagační materiál

Rozhodnout se pro adaptaci jednoho z nejuznávanějších sci-fi hororů všech dob není jen tak. Tvůrci tím totiž automaticky riskují potenciální hněv milovníků předlohy, kterým se převedení jejich oblíbeného snímku do herní podoby nezamlouvá. Řada vývojářů se tak už spálila. To ale není případ adaptace The Thing. Hra inspirovaná filmem z roku 1982, na který dějově navazuje, své předloze ostudu rozhodně neudělala. Právě naopak.

Herní verze The Thing se odehrává krátce po událostech z filmu. Hráče zavede na základnu na Antarktidě, kde se vojenská mise promění v noční můru. Titul se vyznačoval příklonem k akci, zároveň si však dokázal ponechat atmosféru filmu a hráčům představil nový příběh, ve kterém pátráme po tom, co se na místě před naším příchodem vlastně stalo. Hráči o adaptaci The Thing žádali už delší dobu, a když ji dostali, stálo to za to.

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

riddick
Zdroj: Vivendi Universal Games/propagační materiál

Herní titul The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay vypráví vlastní příběh a nejedná se o přímé zpracování některého z filmů Černočerná tma či Riddick: Kronika temna. Vývojáři ze Starbreeze Studios a Tigon Studios se při vývoji hry s filmovým antihrdinou Richardem B. Riddickem v podání Vina Diesela rozhodli vytvořil prequel k těmto dvěma snímkům a jejich dílo si vysloužilo ovace napříč hráčskou obcí. A to zcela zaslouženě.

Ve své době (v roce 2004) hra Escape from Butcher Bay disponovala nadprůměrně kvalitním grafickým zpracováním a v hratelnosti kombinovala mix akčních pasáží, soubojů na blízko a stealth prvků, které daly vzpomenout na věhlasné tituly jako Thief: The Dark Project a Deus Ex. Tvůrci čerpali inspiraci i z legendárního FPS Half-Life. Hra si vysloužila několik nominací v různých kategoriích pro nejlepší hry roku a některé z nich proměnila ve výhru.

V roce 2009 vyšel rozšířený remake s podtitulem Assault on Dark Athena, který kromě lepší grafiky a umělé inteligence nabídl i multiplayerový mód.

Spider-Man 2

spiderman
Zdroj: Activision/propagační materiál

Druhý díl filmové trilogie Sama Raimiho o pavoučím muži v hlavní roli s Tobeym Maguirem někteří označují za jeden z vůbec nejlepších superhrdinských filmů všech dob. A rovněž i jeho herní zpracování z dílny Treyarchu patří mezi nejzdařilejší adaptace. Dnešního hráče sice osloví spíše modernější zpracování Spider-Mana od Insomniac Games, u těch her by se však dalo polemizovat, do jaké míry byly ovlivněny filmy a do jaké komiksy.

Přímého herního zpracování se dočkala celá filmová trilogie režiséra Sama Raimiho, právě druhý díl však dosahoval největších kvalit. Oproti předchozím hrám představil mimo jiné bohatší soubojový systém a širší arzenál dovedností hlavního hrdiny. Nechybí samozřejmě ani souboje se známými padouchy, jako jsou Rhino nebo Dr. Otto Octavius alias Dr. Octopus. Od kritiků i hráčů si titul vysloužil veskrze pozitivní reakce, mnozí kromě dějových linek vyzdvihovali i otevřený svět.

Alien: Isolation

alien
Zdroj: Sega/propagační materiál


Hororovka Alien: Isolation od studia Creative Assembly není jen jednou z nejlepších herních adaptací na motivy filmů, ale zároveň také jedním z nejlepších survival hororů vůbec. Jedná se zároveň o jeden z příkladů adaptace, kdy tvůrci nezpracovávají děj konkrétního filmu, ale spíše pracují s tísnivým prostředím a atmosférou, které z původní filmové předlohy udělaly natolik kultovní počin.

Děj je zasazen 15 let po událostech prvního snímku z roku 1979 a hráč se ve hře ujme role protagonistky Amandy Ripley, která se vydává na loď Sevastopol prozkoumat okolnosti zmizení své matky Ellen Ripley (hrdinky z filmů). Tam ji ale čeká hrozivé zjištění. Útrobami lodi se totiž plíží vetřelec, a naše hrdinka se tak sama ocitá v boji o přežití.

Tvůrcům ze studia Creative Assembly se povedl vskutku obdivuhodný počin. Hratelnost je zaměřena hlavně na plížení potemnělými koridory a vyhýbání se soubojům. V ruce přitom držíme detektor pohybu, který nás informuje o pohybu vetřelce, jehož k sobě příliš hlučným pohybem přilákáme, a tím si podepíšeme ortel smrti (pokud nemáme plamenomet).

Ke hře byla vydána i DLC (Crew Expendable a Last Survivor), ve kterých hráč prožívá některé scény z původního filmu. Skvělý horor, skvělá adaptace, skvělá hra.

Star Wars: Knights of the Old Republic

kotor
Zdroj: LucasArts/volně k užití


Filmová sága George Lucase se dočkala desítek herních adaptací na konzole, PC i mobilní telefony. Některé vypráví příběh z filmů, jiné toto obrovské univerzum rozšiřují o nové příběhové linky a události. RPG Knights of the Old Republic dalo hráčům příležitost vžít se do kůže rytíře Jedi, který buď může pomáhat slabým a utlačovaným obyvatelům galaxie, nebo naopak své schopnosti využít pro páchání zla. Vše záleží jen na hráčových rozhodnutích.

Děj se odehrává tisíce let před událostmi z filmů a hráč na své cestě k zastavení hlavního záporáka Darth Malaka navštíví řadu známých planet včetně Tatooine a Kashyyyku. Na začátku hry hráč vybral jednu ze tří základních tříd, která určovala herní styl, a později jednu ze tří podtříd. Čím více zkušeností hráč získával, tím si zpřístupňoval více skillů a odemykal nové možnosti Síly. Nechyběly samozřejmě ani úpravy světelných mečů.

Titul svou vytříbenou hratelností, svobodným rozhodováním, které s sebou neslo i podstatné následky, a příběhem ohromil veřejnost a dodnes patří mezi nejlepší hry inspirované světem Star Wars i nejlepší RPG tituly.

V roce 2021 bylo oznámeno, že hra Star Wars: Knights of the Old Republic dostane remake. Hru nejprve vyvíjelo studio Aspyr, v roce 2022 se ale vývoje ujalo studio Saber Interactive. Kvůli problémům při vývoji se vydání odložilo na dobu neurčitou a může se opozdit až do roku 2025. Čas si tak můžeš zkrátit například právě u původního titulu.


Existuje spousta dalších výborných her, které jsou inspirované filmy a které v našem výběru zmíněny nebyly. Patří sem například bondovka GoldenEye 007 na konzole od Nintenda, adventura Indiana Jones and the Last Crusade nebo povedené hry s Harrym Potterem. Za zmínku stojí také John Wick Hex nebo The Bourne Conspiracy. Níže nám dej vědět, která hra nejvíce bavila tebe!

goldeneye
Zdroj: Nintendo/propagační materiál
Anketa:
Která hra je podle tebe nejlepší?
Star Wars: Knights of the Old Republic.
Alien: Isolation.
Spider-Man 2.
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay.
The Thing.
Mad Max.
X-Men Origins: Wolverine.
Peter Jackson's King Kong: The Official Game of the Movie.
Pán prstenů: Návrat krále.
The Warriors.
Jiná.
Star Wars: Knights of the Old Republic.
24 %
Alien: Isolation.
21 %
Spider-Man 2.
12 %
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay.
3 %
The Thing.
0 %
Mad Max.
18 %
X-Men Origins: Wolverine.
6 %
Peter Jackson's King Kong: The Official Game of the Movie.
0 %
Pán prstenů: Návrat krále.
9 %
The Warriors.
0 %
Jiná.
9 %
Domů
Sdílet
Diskuse