Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2022 18:30
Čas čtení 6:42
Vojtěch Vanda

Nejlepší mladý rap posledních týdnů: Totally Nothin vydal album, Yann Roses a Arleta EP a Esposito jede sólo

Nejlepší mladý rap posledních týdnů: Totally Nothin vydal album, Yann Roses a Arleta EP a Esposito jede sólo
Zdroj: Supraphon/Filip Matějů
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE HUDBA RAP
Uložit Uložené

Spousta projektů a videoklipů na tebe čeká v posledním přehledu uplynulých dvou týdnů. Pojď si je poslechnout!

Poučení na další týdny zní: Když jsou ohlášeny releasy, ohlas je dříve, ať se ti nenakupí. Je lepší si to takto napsat dopředu, aby se nám nestávalo, že v týdnech, jako byly předchozí dva, nevznikne nekonečný seznam. 

Samozřejmě trochu přeháníme. Náš seznam pro tento díl FRESH RELEASE je každopádně opravdu hodně nabitý. Máme tu hned jedno album, dvě EP a další tři klipy, o kterých je radno vědět. A začneme hned tím největším projektem, albem Totallyho Nothina s názvem Noční můry.

Doporučeno
To nejzajímavější z mladých rapových vod. Poslechni si novinky fresh rapperů To nejzajímavější z mladých rapových vod. Poslechni si novinky fresh rapperů 10. listopadu 2022 8:30

Totally Nothin – Noční můry

Totally Nothin roste. Již od historicky prvního dílu seriálu FRESH RAP víme, že tento jihočeský rapper má velký potenciál. A za dva roky vyrostl minimálně do těch výšin, které jej rovnocenně zařazují mezi usedlíky v domácím rapu. Zasluhuje si to i svou neustálou pílí a viditelnou prací, mezi niž můžeme dnes zařadit i v pořadí páté album Noční můry.

Deska není hosty tak nabitá, jako byl poslední release MMIS, tím spíš ale vynikla možnost dostat ze sebe ven všechny niterné pocity. „Album Noční Můry pro mě emočně znamená velké uvědomění předchozích vlastních i cizích špatných činů, které mi nějakým způsobem ublížily. Zároveň je i přiznáním si skutečnosti, že vše zlé, co se stalo, se stát mělo. Nebýt toho, nebyl bych tím, kým jsem nyní jako člověk i jako umělec,“ uvedl Totally v tiskovce.

Totally Nothin
Zdroj: Supraphon/Filip Matějů

A je to pravda. Nejsme si sice jisti, jestli je dvanáctistopá deska čítající skoro 38 minut opravdu to nejvíc z emocí, co jsme od něj mohli dostat, každopádně v každé stopě se skrývá buď jeden životní příběh, nebo těžké dospívání, vztahové problémy či všudypřítomní „démoni“. Pokud jsou ale někde emoce opravdu zřejmé, je to track Lilli. Zde je to více než uvěřitelné.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Totally taktéž tvrdí, že na této desce hodně experimentoval a nutno dodat, že obvyklý emo-trap poměrně odsunul stranou, ačkoliv tam špetku z něj najdeme. Do instrumentálů dost míchá elektroniku včetně popových vlivů, underground trapu, pop-punku, tempo housu, či dokonce drillu. K tomu mu údajně pomohli také hosté, jmenovitě badfocus, maxipejsek či rainer.

Cítíme tam ale neukončené hledání vlastního stylu, o kterém bychom si v budoucnu mohli říct, že toto je „typický“ Totally. Na druhou stranu může být klidně účelem „nemít jasnou profilaci“. Některé melodické linky se ale zdají spíš jako melodický mišmaš než zdařilé přechody do jiných žánrových a rytmických rovin.

Teď k mikrofonu. Na něm se možná trochu překvapivě objevila i Lenny, s níž si měl mladý rapper domluvit spolupráci po brněnském majálesu, méně překvapiví jsou poté Vercetti CG, Hey Yendo nebo Darewin. Yenda byl totiž zahrnut do jednoho z úspěšných singlů s názvem Hey Wake Up. Spolupráce to nejsou nezdařilé, některé z nich ale do konceptu zapadají možná lépe než jiné.

Album Noční můry jistě není tím nejlepším, co tento rok vyšlo či ještě vyjde. Zároveň ale kotví v jisté rovině, kterou znázorňuje, kterým směrem se ubírá mladý rap v Česku. Tato – nebojíme se říct – vůdčí pozice v těchto šicích mladých talentů se jeví velmi pozitivně, nadějně a určitě v nás probouzí chtění si poslechnout, co vymyslí do příště. Tudíž poslech doporučujeme.

Yann Roses – Fiat Lux

„Tohle je konečně hudba, kterou jsem chtěl dělat.“ Vzkaz, který Yann Roses poslal svým fanouškům s vydáním tolik očekávaného EP, o němž jsme se společně bavili již v našem dílu FRESH RAPu. Tím víc jsme byli zvědaví na to, jaká hudba bude reprezentovat člověka, který se nám svěřil s tím, že „když je šťastnej a nic jej netrápí, dělá boombap“. 

Nepřekvapilo nás to, že klasický boombap bychom v jeho novém projektu Fiat Lux hledali opravdu obtížně. Směr nastolil videoklip TVUJ PES, o němž jsme psali před pár týdny. Milovník Nirvany odpálil svůj projekt kytarovkami s grunge/punk nádechem, k němuž inklinoval odmalička.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

I přes dlouhé ticho je navíc vidět, že u něj došlo k jisté myšlenkové dospělosti, která se zakořenila do slov. Texty, které stále mluví o nepovedených vztazích, rodinných tragédiích čpících smutkem i tužbách po nejběžnějších věcech, které člověk žijící takřka na hraně nemá, mají větší hloubku, lepší formu i styl. Yann dokonce předvedl i nějaké technické vychytávky ve flow, což jsme nečekali.

A když jsme se navíc dočkali i odkazu na hit Safíry a granáty, nemůžeme být spokojenější. To je samozřejmě hyperbola; věcí, které by se na Fiat Lux daly zlepšit, je celá řada. To ale neznamená, že se nejedná o zajímavý comeback, který stojí za to nejen poslechnout, ale i podpořit. Dát Yannu Rosesovi vědět, že jeho hudba má smysl a že čekáme na další.

Arleta – Sex

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Arleta (@arleta_berndorff)

Malý projekt si na konci roku přichystala i pražská raketa Arleta, které je nyní všude spousta. Jsme rádi, že její kariéra spěje k tomu, aby měla ještě více live vystoupení, více kladných ohlasů, více rozhovorů v médiích, a hlavně vydávala více zajímavých projektů, jakým je i poslední EP Sex.

Se slovem sex si většina z nás s největší pravděpodobností spojuje jen ty nejlepší prožitky. Pokud se ale na toto slovo podíváme z více stran, může nám z toho nakonec vyjít problematická polízanice. Ne každému se totiž může tělesná intimita opravdu líbit, v anglickém významu zase může jít o pohlaví samotné, k němuž se zase pojí kulturní a sociální problémy. Máme tedy zaděláno na obrovské téma, které jistě čtyři tracky neobsáhnou.

Arleta na tom projektu, ve kterém probírá toxicitu vztahů i lidského okolí, jeho předsudky, rozdíly mezi muži a ženami a další důležité problémy, dělala rok a půl s kým jiným než Davidem Herzigem. „Procházím dost temným obdobím, který ovlivňuje mé chování, mezilidský vztahy apod. Dost jsem teď utíkala a doufám, že brzo budu schopná se zastavit a otočit. Takže se omlouvám všem a zároveň děkuju všem, co to do teď vydrželi. Už to bude snad jen lepší,“ napsala Arleta k vydání EP, o němž mluví jako o „nádherném diamantu“.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Rapperka má svůj vlastní sound, jímž je EP plné. Všechno je zajímavé experimentální elektro, do něhož jsou zamíchané kupříkladu reálné prvky připomínající samply z live vystoupení (Pony Express). Single Private Poison již měli posluchači možnost slyšet, ostatní dva si musíš poslechnout. Výrazně doporučujeme číst mezi řádky, jde totiž opravdu o rapové umění, které dnes slýcháme méně často, než bychom chtěli.

FRESH RAP je seriál, který ti již dva roky představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Esposito – Sídliště

Esposito z FNL Zone nazul tenisky, obléknul soupravu a šel si v novém videoklipu, ve kterém premiérově vystupuje sám za sebe, na obchůzku po bohunickém sídlišti. Už není pochyb, kdo se v Brně momentálně veze na rapové vlně – celá crew společně s Efenelem, BC, Mauris1kem a VELKEJZLEJPES si udělali místo, získávají čím dál větší podporu a pracují na svém snu.

Dělají to dobře. Budují si komunitu skrze vlastní streamy, na kterých hodnotí hudební počiny rapových umělců „služebně mladších“, než jsou oni, sledují trend a zároveň si to nechávají vracet v podobě rostoucí fanouškovské komunity. Poměrně aktivní skupina ani nelpí na nutném vydávání pouze společných tracků, což se ukázalo v novém videoklipu, kde se objevil pouze Esposito.

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

Jde o již klasicky tvrdou trapovou věc s ne zrovna hlubokou myšlenkou. Track do gymu, když zvedáš, možná si to pustíš, když si jdeš zaběhat nebo máš zrovna tvrďáckou náladu. Jinými slovy jde o rybníček, ve kterém se Esposito cítí pohodlně a je to slyšet.

Dle komentářů je to v pořádku, což kvitujeme a doporučujeme všem, kteří si to jedou. Zároveň ale čekáme, kdy se Bubi objeví v trochu jiné hudební poloze, která by nás po nějaké době zase překvapila.

Dreamdivenboy & DEYNYEL – Bude Cool

I další brněnský objev chystá velké věci. Dreamdivenboy se po ukončení svého pilotního projektu Syndrom Explodující Hlavy dal dohromady s producentem Deynyelem, z čehož vznikl i první videoklip z chystaného EP Mezitím s názvem Bude Cool. Zařadili jsme jej hned po FNL Zone, jelikož tento klip byl právě na jednom z jejich streamů zvolen za nejlepší novinku.

A je zajímavé, jak vlastně pozitivní song dokáže znít tak depresivně. Dreamdivenboy mluví o tom, že přestože lavíruje na hranici existence, kterou vlastně potřebuje k tomu, aby mohl tvořit, očekává (nebo dokonce ví), že se mu blýská na lepší časy. A nebude to za dlouho: „Já nemám chuť na bad mood / Páč mě čeká vata / Tak neboj bude cool / Jak říkám bude za pár ya...“

A co se kamery týče, ta zachycuje duši toho tracku překvapivě dobře. Kolektiv Playground se ve spolupráci s NEtvoříme ne že překonává, ale postupně si zvyšuje laťku videí. Motivuje nás to na ně koukat a sledovat, kam až jsou schopni ji posunout. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Teď ale přichází zásadní otázka, která zní, jestli bude opravdu lépe již nyní, nebo třeba poté, co se venku objeví nové EP. To má určeno release date na 16. prosince, těsně před Vánoci, což si říká o nějaký malý zázrak v podobě velkého hudebního hypu a nových možností. Jestli se tak stane, uvidíme.

Tease – Žádný hroty

Je to nějakou chvilku, co jsme o Teasovi neslyšeli. Je to škoda, jelikož rádi podporujeme mladé talenty, kteří ještě k tomu na sobě makají po všech stránkách. Co se dělo? „Měl jsem teď chvíli pauzu od hudby, abych si dal do pořádku svůj osobní život. Stěhoval jsem se, se mnou i moje domácí studio a tenhle track je úplně první, kterej tam byl nahranej,“ komentoval vznik tracku sám autor. Logicky Žádný hroty.

Text mluví sám za sebe. Umělec zde krotí svou přítelkyni, se kterou nechce mít žádné rozepře, jelikož toho má prostě dost a nemá na ni úplně náladu. Na co náladu má, je jeho parta a klasická pohodička. Myslím, že se v těchto verších najde každý, kdo si kdy procházel vztahem nehledě na pohlaví.

První věc, které si člověk všimne, je také zpracování, jež se zdá být zpracováním trochu hrubějšího zrna. To je však údajně účel. Proto byl i videoklip natočen pouze na iPhone, aby zachytil „klasický večer s crew“ tak, jak obvykle vypadá. Co ty na to, dáš tomu pass?

Domů
Sdílet
Diskuse