Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. listopadu 2022 11:21
Čas čtení 1:20

Londýnské muzeum ruší dlouholetou výstavu, je prý rasistická a sexistická

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Londýnské muzeum ruší dlouholetou výstavu, je prý rasistická a sexistická
Zdroj: Wellcome Collection

Výstava Medicine Man končí po patnácti letech svého trvání.

Londýnské muzeum Wellcome Collection ukončilo jednu ze svých hlavních výstav. Stálá expozice Medicine Man mapující historii medicíny byla podle vedení muzea „založená na rasistických, sexistických a ableistických teoriích a jazyce“. Muzeum o svém rozhodnutí informovalo prostřednictvím Twitteru.

Významný zlom, nebo akt kulturního vandalismu?

Zakladatel Henry Wellcome shromáždil více než milion předmětů, které měly poskytnout přehled o světovém zdravotnictví a medicíně. Výstavu těchto předmětů mohli lidé v muzeu navštívit dlouhých patnáct let. Vedení muzea se ji ale k 27. listopadu rozhodlo ukončit.

Tvrdí, že v expozici v současné době nelze pokračovat. „Nemůžeme změnit minulost. Můžeme ale pracovat na budoucnosti, ve které dáme hlas vyprávěním a životním zkušenostem těch, kteří byli umlčeni, vymazáni a ignorováni,“napsalo vedení na Twitter.

„Pokusili jsme se o to u některých děl v Medicine Man pomocí uměleckých intervencí. Expozice však stále udržuje verzi historie medicíny, která je založena na rasistických, sexistických a ableistických teoriích a jazyce,“ tvrdí vedení. (Ableismus označuje předsudek vůči osobám s tělesným postižením, pozn. red.)

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

Jedním z kontroverzních předmětů je podle BBC obraz z roku 1916 s názvem Misionář ošetřuje nemocného Afričana. Zobrazuje Afričana klečícího před misionářem s bílou barvou pleti. Podle vedení muzea je celá sbírka problematická, protože „vypráví příběh muže s obrovským bohatstvím, mocí a privilegii“. Výstava prý vypráví globální příběh o zdraví a medicíně, v němž jsou lidé s postižením, černoši, domorodci a lidé jiné barvy pleti exotizováni, marginalizováni, zneužíváni nebo zcela opomíjeni.

Na webových stránkách muzeum slibuje, že v následujících letech připraví výstavu novou, která historii medicíny odvypráví i s příběhy těchto opomíjených lidí. Zatímco někteří uživatelé na Twitteru přístup vedení muzea chválí, krok se nevyhnul ani kritice. 

„Zavřít výstavu, aniž bychom věděli, co ji nahradí, to je akt kulturního vandalismu,“ uvedl jeden z uživatelů. „To se nenajde nikdo, kdo by se místo toho těchto kulturních vandalů zbavil? Nebo ta hniloba sahá až do nejvyšších pater? Budeme brzy zavírat celá muzea jen proto, že nejsou dostatečně bdělá?“přitakal další.

Domů
Sdílet
Diskuse