Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
28. listopadu 2022 13:20
Čas čtení 1:08

Rakouská stávka železničářů ochromila dopravu, dotkla se i Česka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rakouská stávka železničářů ochromila dopravu, dotkla se i Česka
Zdroj: Wiki Commons

Rakouská železniční společnost ÖBB vyzvala cestující, aby cesty, které nejsou nezbytné, v pondělí odložili, případně vyhledali alternativní možnosti dopravy.

Rakouští železničáři v pondělí ráno vstoupili do jednodenní stávky. Ta kromě vnitrostátních spojů zasahuje i do mezinárodních. Omezení se nevyhnula ani České republice. Zaměstnanci stávkují kvůli tomu, že se jejich zaměstnavateli nepodařilo dohodnout zvýšení platů. 

České dráhy náhradu nemají, RegioJet zavedl autobusy

Stávka potrvá do půlnoci a podle státní železniční společnosti ÖBB se týká všech vlakových spojů. V zemi během dne funguje autobusová doprava a městská hromadná doprava včetně metra ve Vídni, ne však regionální, dálkové ani příměstské vlaky (S-Bahn). Nejezdí ani náhradní autobusová doprava s výjimkou linky spojující hlavní město s letištěm Vídeň-Schwechat.

Dopravci už předem upozornili na možné problémy zejména v městských aglomeracích. Na vjezdech do měst se ráno tvořily větší zácpy než obvykle. Další zpoždění navíc podle deníku Der Standard způsobují protesty klimatických aktivistů, kteří blokují silnice v Linci, Štýrském Hradci a Innsbrucku. 

Společnost ÖBB vyzvala cestující, aby cesty, které nejsou nezbytné, v pondělí odložili, případně vyhledali alternativní možnosti dopravy. Automotoklub ÖAMTC doporučil řidičům, aby se dohodli na společném cestování v jednom autě nebo pracovali z domova.

1. února 2024 9:51 Čas čtení 0:55 KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy

Jednodenní stávka ovlivní také spojení Rakouska s Českou Republikou. České dráhy upozornily, že náhradní doprava v Rakousku není zajištěna. Nepojedou ani přímé noční vozy Praha–Linec–Curych. Veškerá omezení společnost vypsala na svých webových stránkách.

Soukromá společnost RegioJet oznámila, že své spoje z Břeclavi do Vídně a z Vídně do Břeclavi nahradí svými žlutými autobusy. Budapešťské spoje pojedou odklonem přes Bratislavu.

Celodenní varovaná stávka přišla poté, co o víkendu selhalo v pořadí páté kolo rozhovorů o kolektivní smlouvě pro zhruba 50 tisíc zaměstnanců přibližně 65 železničních dopravců. Vzhledem k jedenáctiprocentní inflaci žádají pracovníci zvýšení mezd v průměru o 12 procent, zaměstnavatelé jim nabízejí 8,4 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse