Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
28. listopadu 2022 19:53
Čas čtení 1:23

Si Ťin-pchingu, odstup! V Číně pokračují velké protesty už nejen proti koronavirovým opatřením

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Si Ťin-pchingu, odstup! V Číně pokračují velké protesty už nejen proti koronavirovým opatřením
Zdroj: TASR

Lidé protestují proti covidovým opatřením a tvrdým lockdownům. Navzdory přísným opatřením dosáhl počet případů v Číně tento týden rekordních hodnot od začátku pandemie.

Protesty proti přísným covidovým opatřením v Číně stále přetrvávají, rozšířily se také do největších měst v zemi. Demonstranti se sešli v hlavním městě Pekingu a ve finančním centru Šanghaji. Mnozí drželi prázdné listy papíru, aby vyjádřili svou nespokojenost a dali najevo povědomí o cenzuře, kterou země uplatňuje. Někteří zašli tak daleko, že vyzvali prezidenta Si Ťin-pchinga k odstoupení. Informoval o tom server BBC.

V Číně je velmi neobvyklé, aby lidé veřejně vyjadřovali svou nespokojenost vůči vůdci Komunistické strany, jelikož jakákoli přímá kritika vlády může vést k tvrdým postihům. Policie však i přesto v určité míře pokračování shromáždění umožnila. Ne však v Šanghaji, kde policisté v neděli zatkli několik lidí a uzavřeli ulice.

25. května 2022 11:30 Čas čtení 9:27 Nejsem čínský Banksy. Pro něj je maska komerční trik, pro mě otázka života a smrti, říká aktivista a umělec Badiucao Nejsem čínský Banksy. Pro něj je maska komerční trik, pro mě otázka života a smrti, říká aktivista a umělec Badiucao

Stovky lidí se v neděli na několik hodin shromáždily také na břehu řeky v hlavním městě Pekingu, kde zpívaly státní hymnu a poslouchaly projevy. Předtím na prestižní pekingské univerzitě Tsinghua podle fotografií a videí zveřejněných na sociálních sítích uspořádaly desítky lidí pokojný protest, na kterém taktéž zpívaly státní hymnu.

Protesty se během dne konaly také v jihozápadním městě Čcheng-tu a v centrálních městech Si-an a také Wu-chan, kde před téměř třemi lety pravděpodobně vypukla epidemie covidu-19.

Na videozáznamech zveřejněných na sociálních sítích je patrné, že stovky obyvatel Wu-chanu vyšly do ulic, přičemž někteří protestující jsou zachyceni při tom, jak boří barikády a rozbíjejí kovové brány.

Nejnovější nepokoje následují po protestech v severozápadním městě Urumči, kde při tvrdém lockdownu vypukl požár ve věžáku a opatření bránila záchranným pracím, při neštěstí zemřelo 10 lidí. Čínské úřady tato tvrzení popřely.

Během sobotního nočního protestu bylo v Šanghaji slyšet, jak lidé otevřeně vykřikují hesla jako „Si Ťin-pchingu, odstup“ a „Komunistická strano, odstup“. Takové požadavky jsou v Číně velmi neobvyklé.

Jeden z protestujících v Šanghaji BBC řekl, že se cítil „šokován a trochu nabuzen“, když viděl lidi v ulicích, a označil to za první případ, kdy v Číně viděl tak rozsáhlý protestní nesouhlas.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Uvedl, že lockdowny v něm vyvolávají pocit „smutku, zlosti a beznaděje“ a že kvůli nim nemůže navštívit svou nemocnou matku, která se léčí s rakovinou. Navzdory přísným opatřením dosáhl počet případů v Číně tento týden rekordních hodnot od začátku pandemie.

Domů
Sdílet
Diskuse