Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. listopadu 2022 13:52
Čas čtení 0:56

Policie při raziích v superkartelu zabavila 30 tun kokainu. Žádný drogový baron není v bezpečí, vzkazuje Europol

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Policie při raziích v superkartelu zabavila 30 tun kokainu. Žádný drogový baron není v bezpečí, vzkazuje Europol
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití

Policie rozbila „superkartel“, který ovládal třetinu obchodu s kokainem v Evropě.

Policejní agentura EU Europol zatkla 49 podezřelých po raziích zaměřených na řídicí a kontrolní centrum a logistickou síť kartelu. Během operace „Pouštní světlo“, která probíhala ve Španělsku, Francii, Belgii, Nizozemsku a Spojených arabských emirátech za pomoci místní policie a amerického Úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, zabavila více než 30 tun drog. Informuje o tom deník The Guardian.

Jedním z podezřelých z organizace, která se měla podílet i na praní špinavých peněz, má být i britský státní příslušník, který zřejmě kartel řídil. A „extrémně velká ryba“ má být podle tiskové agentury AFP, která odkazuje na zdroj z Europolu, také jeden z nizozemských podezřelých. Nejvíce zatčených – 14 – bylo v Nizozemsku, šest „vysoce hodnotných cílů“ pak v Dubaji.

Dostupnost kokainu v Evropě nebyla nikdy vyšší

„Rozsah dovozu kokainu do Evropy pod kontrolou a velením podezřelých byl obrovský. Tento koordinovaný zásah je jasným signálem pro zločince, kteří se schovávají před orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl Europol pro NBC News a dodal, že podezřelí používali šifrovanou komunikaci k organizaci dodávek drog.

V Evropě bylo v poslední době zabaveno rekordní množství kokainu. Jeho dostupnost na kontinentu nebyla nikdy vyšší, zároveň má údajně extrémně vysokou čistotu a nízkou cenu. V roce 2020 bylo v Evropě zabaveno více než 214 tun kokainu, což představuje 6% nárůst oproti předchozímu roku. Odborníci z Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti se domnívají, že v roce 2022 by toto množství mohlo dosáhnout 300 tun.

Domů
Sdílet
Diskuse