Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
29. listopadu 2022 19:51
Čas čtení 1:09

Francouze vyhodili z práce kvůli tomu, že byl málo zábavný, obrátil se na soud a uspěl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francouze vyhodili z práce kvůli tomu, že byl málo zábavný, obrátil se na soud a uspěl
Zdroj: Pexels/volně k užití

Francouzský soud rozhodl, že firmy nemohou propouštět své zaměstnance kvůli tomu, že nejsou dostatečně zábavní.

Francouz vyhrál sedmiletý soudní spor proti firmě, která ho propustila. Důvodem vyhazovu mělo být to, že není dostatečně zábavný a že se neúčastní popracovních aktivit a společných teambuildingů. Kasační soud však podle serveru Vice nařídil společnosti Cubik Partners zaplatit panu T. odškodné ve výši tří tisíc eur (zhruba 73 tisíc korun). Vyhazov zdůvodněný tak, že je člověk málo zábavný, označili soudci za neoprávněný. 

Firemní akce byly podle žalobce zástěrkou pro pití alkoholu a promiskuitu

Server Insider upozornil na rozsudek, podle kterého pan T. nastoupil do poradenské firmy Cubik Partners v Paříži v únoru 2011 a v roce 2014 byl povýšen. O rok později ale dostal výpověď z důvodu pracovní neschopnosti. Odmítal se totiž účastnit firemních teambuildingů nebo chodit s kolegy po práci na drink. Podle vedení tak nedodržoval hodnoty firmy. Společnost Cubik Partners také uvedla, že s panem T. se špatně spolupracovalo a nenaslouchal ostatním. 

Pan T. podle dokumentů kasačního soudu uvedl, že společné večírky, které měly stmelit týmového ducha, byly ve skutečnosti plné nadměrného pití alkoholu, promiskuity, šikany a nabádání k různým excesům. Tvrdil, že kultura zábavy ve společnosti zahrnovala ponižující praktiky včetně hrubých přezdívek a simulace sexuálních aktů. 

7. října 2023 11:00 Čas čtení 3:47 Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan

Společnost se skrze své právníky bránila tím, že její bývalý zaměstnanec uplatňoval vůči svým podřízeným demotivující tón a měl problém se zpětnou vazbou. Kasační soud, který je nejvyšším odvolacím soudem ve Francii, dal ale za pravdu panu T. a rozhodl o tom, že byl propuštěn neoprávněně.

Podle rozsudku musí firma Cubik Partners svému bývalému zaměstnanci zaplatit odškodné ve výši tří tisíc eur, v přepočtu tedy něco přes 73 tisíc korun. Částka ale nemusí být konečná. Muž se totiž na soud obrátil s požadavkem na mnohem vyšší částku. Po svém bývalém zaměstnavateli chce dalších 461 406 eur, tedy přes jedenáct milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse