Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
29. listopadu 2022 18:14
Čas čtení 1:12

Češi letos zchudnou o 170 miliard. Jejich reálné mzdy klesají nejvíce mezi zeměmi OECD, ukazuje analýza

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Češi letos zchudnou o 170 miliard. Jejich reálné mzdy klesají nejvíce mezi zeměmi OECD, ukazuje analýza
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Zdražování obírá Čechy a Češky o výdělky. Životní úroveň se vrací do roku 2018.

Ceny zboží či služeb rostou rychleji než mzdy. To se odráží na takzvané „reálné mzdě“. Letos průměrnému českému zaměstnanci schází oproti předchozímu roku 40 000 korun, tedy 3300 korun měsíčně. Suma sumárum, Češi v roce 2022 zchudnou celkem o 170 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus, kterou má redakce Refresheru k dispozici.

Podle Víta Hradila, analytika společnosti Cyrrus, reálné mzdy ve třetím čtvrtletí klesly o 8,9 procenta. Za celý rok jde o 8,3 procenta. Reálná kupní síla se tak vrátí zpět v čase do roku 2018, vypočetl analytik.

ČSÚ, Cyrrus
Zdroj: ČSÚ, Cyrrus

Hlavními důvody poklesu mezd vůči inflaci je rusko-ukrajinská válka a koronavirová pandemie. Jedním z důsledků války bylo podle Hradila omezení dodávek ruských fosilních paliv do Evropy a následný dramatický růst jejich ceny. Pandemie způsobila globální snížení nabídky, když se omezovaly výrobní a přepravní kapacity.

„Na tuto krizi reagovaly vlády a centrální banky razantním uvolněním hospodářských politik, když obyvatelstvu dopřávaly štědré podpůrné programy a snadný přístup k úvěrům. Opatření udržela zvýšenou poptávku, jejíž náraz na omezenou nabídku způsobil všeobecný růst cenové hladiny,“ uvedl Hradil. Pokles reálných mezd se tudíž neprojevuje pouze v Česku.

Češi oproti ostatním zemím OECD chudnou nejvýrazněji

Z analýzy společnosti Cyrrus dále vyplývá, že Česko aktuálně prochází nejprudším propadem reálných mezd ze zemí OECD i v dosavadní samostatné historii. K reálnému zchudnutí dochází v drtivé většině sledovaných zemí, výjimkou je pouze Maďarsko. 

OECD, Cyrrus
Zdroj: OECD, Cyrrus

V následujících dvou letech (mezi 2022 až 2024) se to podle analytika projeví růstem počtu krádeží, vyšší spotřebou alkoholu, nárůstem rozvodů, zhoršením vnímaného zdravotního stavu, přibýváním sebevražd, zvýšením podílu mladistvých mimo školu i zaměstnání a snížením důvěry ve vládu. Naopak se neočekává zhoršení úmrtnosti novorozenců, naděje dožití a četnosti vražd.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

„Objektivně sice zažíváme zhoršení, ale nedostáváme se mimo kategorii jedné z nejlepších zemí k životu. Pokud nedojde k nějaké katastrofě, příští dva roky zůstaneme zemí, kde se dobře žije,“ uzavřel Hradil.

Domů
Sdílet
Diskuse