Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
29. listopadu 2022 19:32
Čas čtení 1:06

Klimatické hodiny na Letné ukazují, kolik času zbývá na záchranu planety

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Klimatické hodiny na Letné ukazují, kolik času zbývá na záchranu planety
Zdroj: Se svolením Festivalu svobody

Hodiny nechala na Letnou umístit organizace Festival svobody.

U metronomu na pražské Letné se v úterý vpodvečer rozsvítily klimatické hodiny. Osm metrů vysoké a třicet pět metrů široké ukazatele odpočítávají čas zbývající k dosažení bodu, od kterého budou změny klimatu nevratné, jak uvádí server Climate Clock. Hodiny budou v provozu do 12. prosince. 

Méně než sedm let

Pokud se výrazně nesníží celosvětová produkce skleníkových plynů, dělí svět od nezvratných klimatických změn méně než sedm let. S odvoláním na nejnovější vědecké výpočty to uvedli organizátoři akce. Čas zbývající do oteplení planety o 1,5 stupně Celsia připomínají na Letné dva světelné ciferníky. Levý ukazuje zbývající roky a dny, pravý odečítá hodiny, minuty a vteřiny.

Hodiny umístilo na Letnou uskupení Festival svobody, sdružující nezávislé občanské iniciativy a organizace pořádající akce k výročí 17. listopadu. Klimatická krize podle uskupení představuje jednu z nejvýraznějších hrozeb pro svobodu, mír a demokracii v Česku. V petici nazvané 3 kroky za 3 roky proto vyzvali poslance, aby otázku klimatu řešili spolu s reformou školství a pomocí Ukrajině čelící ruské agresi.

Praha se tak připojila k několika městům, kde už klimatické hodiny čas měří. K vidění jsou třeba v Berlíně, New Yorku, Soulu, Římě nebo Glasgow. 

Podle šesté hodnoticí zprávy Mezivládního panelu o klimatických změnách IPCC jsou emise skleníkových plynů z lidské činnosti od počátku 20. století zodpovědné za oteplení ve výši přibližně 1,1 °C. Děje se tak mimo jiné v důsledku spalování uhlí, plynu a nafty, zemědělské činnosti nebo kvůli odlesňování.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Až 77 % emisí má na svědomí energetika, na druhém místě je s deseti procenty emisí zemědělství, na třetím průmysl. Největším původcem znečištění skleníkovými plyny je Čína, následovaná Spojenými státy a Evropskou unií. Česko mezi zeměmi EU obsadilo v roce 2019 osmou příčku. 

Domů
Sdílet
Diskuse