Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
30. listopadu 2022 16:59
Čas čtení 1:42

Íránské jednotky měly zastřelit muže, který zahoukal v autě na oslavu výhry USA nad Íránem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Íránské jednotky měly zastřelit muže, který zahoukal v autě na oslavu výhry USA nad Íránem
Zdroj: TASR/AP

Sedmadvacetiletý Mehran Sammak se měl stát obětí režimních milicí poté, co v autě zahoukal na oslavu porážky Íránu Spojenými státy v posledním zápase perské reprezentace na turnaji v Kataru.

Íránský fotbalový fanoušek měl být zavražděn po včerejším prohraném utkání Íránu se Spojenými státy poté, co zahoukal klaksonem v autě na oslavu vítězství USA. Informovala o tom lokální média včetně íránských novinářů na sociálních sítích. Obětí se měl stát sedmadvacetiletý Mehran Sammak, jehož údajně zastřelily íránské milice ve městě Anzali na severu země.

29. listopadu 2022 12:33 Čas čtení 0:57 Mezi USA a Íránem panuje napětí. Naučte se vyslovovat jméno mé země správně, poučil novinář amerického fotbalistu Mezi USA a Íránem panuje napětí. Naučte se vyslovovat jméno mé země správně, poučil novinář amerického fotbalistu

Stačilo zahoukat a byl z toho problém. Na poslední zápas skupiny íránských fotbalistů proti Spojeným státům se chystala reagovat spousta Íránců. Nejen kvůli samotnému zápasu, ale také kvůli probíhající tenzi a protestům proti režimu.

Dle íránských médií se proto vládní agenti připravovali na dva scénáře: prvním mělo být veselí v ulicích, kdyby Írán porazil USA a reprezentace by se dostala do vyřazovací fáze turnaje. Druhým měl být zákrok proti těm, kteří by chtěli oslavovat úspěch soupeře.

O vášních, které zápas budil, jsme tě informovali i včera. Americká fotbalová federace na svých sociálních sítích změnila íránskou vlajku, aby vyjádřila podporu protestujícím v Íránu bojujícím za základní lidská práva, pročež íránská státní média vyzvala k vyřazení USA z mistrovství světa v Kataru 2022. To se přeneslo i k americkým hráčům, kteří museli odpovídat na nepříjemné otázky perských novinářů.

Smrt za houknutí

Nakonec ale přišlo i na střelbu, zejména v kurdských městech, kde lidé vyšli do ulic oslavovat prohru íránského týmu. Za houknutí v autě „dostal kulku“ Mehran Sammak. Měl být střelen do hlavy íránskými bezpečnostními složkami. Zemřel o hodinu později v jedné z lokálních nemocnic.

Novinář Pouria Zeraati na Twitteru informoval o tom, že před zápasem měl Semmak napsat vzkaz, že „ať už zápas dopadne jakkoliv, užijme si jej společně“. Na síť následně zavěsil fotografie jeho údajného auta, které mělo prostřelené zadní sklo. K tomu dodal, že je na jeho rodinu tlačeno íránskou rozvědkou, aby jeho pohřeb udržela v tajnosti.

Ďábelské praktiky

Íránský duchovní režim ájatolláha Sajjida Alího Chameneího se snaží od té doby, co propukly protesty po smrti íránské ženy Mahsy Amini kvůli špatně nasazené pokrývce hlavy, udržet protesty v zemi pod kontrolou i za cenu krutého vraždění.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Těm, kteří vycestovali na fotbalové mistrovství světa, vystavil varovný prst v podobě možných represálií v momentě, kdy se budou chovat špatně. Rodinám fotbalového týmu zase vyhrožovali vězením i mučením, pokud se hráči „nebudou správně chovat“. Podle CNN to byla reakce na první zápas Íránu proti Anglii, kdy hráči nezpívali státní hymnu.

Zpět
Sdílet
Diskuse