Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. prosince 2022 8:33
Čas čtení 1:00

„Setkáváte se jen proto, že jste podobně staré ženy?“ Historické setkání premiérek se neobešlo bez sexismu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Setkáváte se jen proto, že jste podobně staré ženy?“ Historické setkání premiérek se neobešlo bez sexismu
Zdroj: Profimedia

Vůči sexistické otázce se premiérky vymezily.

Finská premiérka Sanna Marin se tento týden zapsala do historie jako první premiérka země, která navštívila Nový Zéland. Význam události ale zastínila středeční tisková konference, které se Marin zúčastnila společně s novozélandskou premiérkou Jacindou Ardern, píše deník CBS News.

Jeden z novinářů se totiž premiérek neobratně zeptal, zda důvodem návštěvy není spíše jejich podobný věk a „společné zájmy“ než globální politické vztahy. „Setkáváte se vy dvě jen proto, že jste si věkově podobné, a máte tak spoustu společných věcí – víte, když jste se dostaly do politiky a tak?“ zeptal se ve středu premiérek reportér stanice Newstalk ZB Joey Dwyer. 

Dostal by takový dotaz Barack Obama?

Zvláštní dotaz premiérky viditelně pobavil a zodpovědět jej zvládly s grácií. „Zajímalo by mě, zda se někdo někdy zeptal Baracka Obamy a Johna Keye, zda se setkávají kvůli podobnému věku. V politice máme samozřejmě vyšší podíl mužů, to je realita. Když se ale potkají dvě ženy, není to jen kvůli jejich pohlaví,“ odpověděla Ardern. 

Marin souhlasila a otázce se pousmála. „Setkáváme se proto, že jsme premiérky,“ dodala stručně. Otázka na věk a pohlaví vyvolala kritiku v médiích po celém světě, která ji označila za „příležitostný sexismus“.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Jak uvádí Washington Post, obě političky se již v minulosti potýkaly s nadměrným množstvím otázek zaměřených na jejich věk a pohlaví. Když se Ardern v roce 2017 stala premiérkou, novináři se jí ptali především na to, zda hodlá mít děti nebo si vzít mateřskou dovolenou. Marin byla ostře kritizována poté, co se objevila videa, na nichž se baví na soukromé party se svými přáteli.

Domů
Sdílet
Diskuse