Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
1. prosince 2022 11:34
Čas čtení 1:03

Skončí Twitter v EU? Unie varuje Muska, že jeho síť může kvůli nedostatečné moderaci vypnout

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Skončí Twitter v EU? Unie varuje Muska, že jeho síť může kvůli nedostatečné moderaci vypnout
Zdroj: TASR/AP

Regulační orgány potlačují snahu miliardáře přeměnit Twitter na „digitální tržiště“ svobody projevu.

Elon Musk opakovaně čelí tlaku ze strany Evropské unie kvůli vlastnictví Twitteru. Regulační orgány ale nyní uvedly, že musí vyhovět zákonu EU a zejména přísným pravidlům o moderování obsahu. Pokud tak neučiní, znamená to porušení zákona. Twitter tak bude čelit zákazu v Evropě nebo pokutě až do výše šesti procent globálního obratu. Informovaly o tom deníky Financial Times a The Guardian s odvoláním na zdroje obeznámené s nedávným videohovorem, který vedl evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton s miliardářem Elonem Muskem.

Akt o digitálních službách (DSA) byl schválen v EU jen několik dní před potvrzením Muskovy akvizice. Akt se například neslučuje s existencí dezinformací a nenávistné kritiky (hate speech), které reguluje.

Musk má před sebou spoustu práce

Breton řekl Muskovi, že musí dodržovat seznam pravidel. Údajně nesmí volit „svévolný“ přístup k obnovování účtů zakázaných uživatelů a musí „agresivně“ stíhat dezinformace. Komisař rovněž požaduje, aby se Twitter zavázal k auditu, který provede do léta příštího roku, kdy musí předat informace, jako je počet aktivních uživatelů a zakázaných účtů.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Musk podle zdrojů dal najevo, že nechce princip svobody slova stavět nad zákony. Dodal, že zákon četl, a myslí si, že by se měl uplatňovat všude ve světě. To však nyní bude muset potvrdit v praxi. Sám o sobě přitom tvrdí, že je zastáncem absolutní svobody projevu.

Úspěšný americký podnikatel koupil Twitter před měsícem a za tu dobu spustil na sociální síti chaos. Řeč je o propouštění zaměstnanců, pravidelných přesčasech u těch stávajících, zmatečné inovaci, velkých riscích a pádech. O tom, jak Elon Musk řídí Twitter obdobně jako svou další firmu Tesla, si můžeš přečíst v našem komentáři

Domů
Sdílet
Diskuse