Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2022 6:00
Čas čtení 5:26
Ilona Hobzová

Top 10 pražských kin: Klasika první republiky i vánoční biograf za skříní

Top 10 pražských kin: Klasika první republiky i vánoční biograf za skříní
Zdroj: Kino Přítomnost/propagační materiál
FILMY A SERIÁLY PRAHA
Uložit Uložené

Koukni na nejznámější kina v Praze, kde můžeš zhlédnout aktuální hity i největší klasiky.

Návštěva kin patří mezi naše oblíbené kratochvíle. Přestože si každý někdy rád užije vymoženosti moderních multikin, občas zatoužíme po skromnějších prostorech. Řada filmových fanoušků navíc nechce vidět nejnovější filmové hity, ale naopak nějakou tu klasiku. Některá kina nabízejí i premiéry, legendární filmy, a navíc neopakovatelnou atmosféru.

Anketa:
Která kina u tebe vedou?
Přednost dávám artovým kinům, mají lepší atmosféru.
Raději chodím do multiplexů, nachos a popcornu prostě neodolám. 
Přednost dávám artovým kinům, mají lepší atmosféru.
66 %
Raději chodím do multiplexů, nachos a popcornu prostě neodolám. 
34 %

Kino Pilotů: tradice stejnojmenného kina ze třicátých let

První kino, které ti doporučíme, se nachází v oblíbené lokalitě Vršovice. Pokud se obyvatel Prahy zeptáte na jejich nejoblíbenější artová kina, kino Pilotů bude zřejmě patřit mezi časté odpovědi. V současné podobě je přitom v provozu teprve od roku 2016, kdy navázalo na tradici stejnojmenného kina ze 30. let minulého století. Kino Pilotů dlouho přežívalo jen jako hudební klub a hospoda. Vzkřísit ho pomohl architekt Adam Wlazel, který při tom respektoval styl doby, kdy bylo kino postaveno.

kino Pilotů
Zdroj: Kino Pilotů/propagační pateriál

Diváci mohou ve Vršovicích navštívit tři promítací sály. Ten největší má kapacitu osmdesát čtyři diváků, nejmenší pouhých šestnáct. Nabídka v kině Pilotů je pak opravdu pestrá. Program nabízí autorské snímky a dokumenty, ale i kvalitní mainstream nebo blockbustery. 

„Hostíme řadu festivalů a premiér doprovázených diskuzemi s filmovými tvůrci. Pořádáme cyklus Kino Seniorů, který představuje současné zahraniční i české filmy za jednotnou, zvýhodněnou cenu,“ doplňují provozovatelé. Kino Pilotů nabízí také Kino Domů. Pod heslem Když nemůže divák do kina, musí kino k divákovi nabízí výběr ze svého programu ke sledování doma. 

Kino Aero: největší artové kino u nás

Mezi srdcovky se dlouhodobě řadí i kino Aero na Žižkově, které je zároveň největším artovým kinem u nás. I počátky tohoto místa sahají do 20. století, konkrétně do roku 1933, kdy bylo Bio Aero slavnostně otevřeno projekcí komedie Madla z cihelny. Kino postupně prošlo několika rekonstrukcemi, genia loci si ale uchovalo. 

V Aeru nechybí lektorské úvody vybraných projekcí. Kino navíc program obohacuje o pravidelné speciální cykly, jako například Legendy v Aeru, Double feature, Mistři animace, Aero naslepo a další. Aero je také základnou Festivalu otrlého diváka.

kino Aero
Zdroj: Kino Aero/propagační materiál

Je také speciální tím, že kromě filmů, které ale stále hrají v nabídce prim, nabízí také spoustu jiného obsahu. Prostřednictvím živých přenosů i záznamů se mohou návštěvníci kina přenést do operních, divadelních či koncertních pódií a výstavních síní celého světa. K tomu všemu slouží Aeru jediný sál s kapacitou 323 míst.

Kino Světozor: třísálové kino v centru Prahy

Světozor, nacházející se hned vedle Václavského náměstí, je s výše zmíněným Aerem velmi provázaný. Jeho historie je také podobně bohatá. Kino vzniklo už v roce 1918, následně bylo přestavěno na kabaret, později se zde zabydlel revoluční projekt Kinoautomat. V roce 2004 vzali Světozor pod svá křídla lidé, kteří předtím úspěšně oživili prostory na Žižkově.

kino Světozor
Zdroj: Světozor/propagační materiál

Na rozdíl od svého kolegy v Praze 3 má Světozor pro diváky k dispozici tři sály, ten poslední přibyl v roce 2018. Program má ale podobně pestrý, nechybí mainstreamová produkce, ale i méně známé filmy nebo světová klasika. 

Ve foyer kina se navíc nachází obchod Terryho ponožky. Nabízí vše, co je nějak propojené s nezávislým filmem –⁠ plakáty, tematické oblečení nebo filmovou literaturu. Provozovatelé obchodu také budují rozsáhlý archiv československých filmových plakátů z období mezi lety 1930 až 1989.

Bio Oko: oblíbený komunitní prostor a kinosál s plážovými lehátky

S Aerem a Světozorem je spojeno také nejznámější kino v Praze 7. Bio Oko je veliké, do sálu se vejde 280 lidí. Historie budovy sahá do období druhé světové války, tehdy kino pojalo dokonce osm set osob. Oko se začalo rekonstruovat v roce 2009, kdy došlo k přestavbě baru s kavárnou, vstupní haly i mezipatra. Prostor se stal nejen oblíbeným místem pro filmové nadšence, ale navštěvuje ho široká veřejnost.

Bio Oko
Zdroj: Bio Oko/propagační materiál

Prostor žije celodenně – od ranních projekcí pro seniory přes rodinné filmy, cestovatelské přednášky až po večerní promítání a posezení po filmu. Přímo v kinosále se kromě klasických sedaček mohou lidé posadit i do sedacích pytlů či plážových lehátek, na jejichž výběru se podílel designér Maxim Velčovský.

Kino Ponrepo: kino Národního filmového archivu

Kino Ponrepo na Starém Městě je opravdu speciálním místem, zejména kvůli tomu, že tamní sál je kulturním centrem už od 18. století. Samotné Ponrepo je klubové kino Národního filmového archivu (NFA). V jeho programu jsou tak hlavně filmy ze sbírek NFA, ale i klíčové současné snímky, kultovní midnight movies či němé filmy s živým hudebním doprovodem.

Ponrepo
Zdroj: Ponrepo/propagační materiál

Mezi nejzajímavější cykly, které kino nabízí, patří Film před sto lety věnovaný filmům, od jejichž vzniku uplynulo více než sto let, nebo Film a klima zaměřený na projekce s hosty, kteří reflektují globální klimatické změny z nečekaných perspektiv.

Edison Filmhub: moderní kino v budově bývalé transformační stanice

Pokud tě naopak lákají modernější prostory, můžeme ti doporučit Edison Filmhub v Jeruzalémské ulici. Ten vznikl v roce 2019 v prostorách bývalé transformační stanice, která je dokonce součástí Pražské památkové rezervace i fondu UNESCO. 

„Festivalový film i poctivý mainstream, to je základ našeho kina. Jsme kurátoři. Pečlivě si vybíráme témata rezonující společností a nabízíme čerstvý a originální obsah. Otvíráme sál dennímu světlu a s ním i filmovým tvůrcům, kritikům a dalším odborníkům,“ lákají na svou nabídku provozovatelé.

Kromě předpremiér a premiér jsou k vidění i starší artové snímky, doplňované odbornými úvody a přednáškami. Každý den je zařazena alespoň jedna english friendly projekce. Zastavit se ale mohou i ti, které zrovna žádný film neláká. V prostorách je totiž také stylová kavárna. A jestli tě nakonec nějaký film zaujme, občerstvení si můžeš vzít s sebou do sálu.

Kino Lucerna: jedno z nejstarších dosud funkčních kin vůbec

Od modernějších prostor zpět k těm, kde na tebe dýchne duch minulých dob. Kino Lucerna totiž v roce 2022 slaví 113 let své existence, tamní prestižní kinosál je tedy jedním z nejstarších dosud funkčních kinosálů napříč Evropou i světem. Navzdory svému věku je ale sál vybaven špičkovou digitální technologií 4K, umožňující též 3D projekci.

Lucerna
Zdroj: Kino Lucerna/propagační materiál

V roce 2013 vznikl menší kinosál, který kdysi sloužil jako privátní projekční místnost spolumajitele paláce Lucerna a zakladatele barrandovských ateliérů Miloše Havla. Na všech jednapadesáti sedadlech jsou podobizny předních filmových tvůrců, včetně podobizny Havla na čestném místě uprostřed první řady. 

Lucerna
Zdroj: Kino Lucerna/propagační materiál

Kino Mat: nejmenší kino v České republice

Jestli jsi fanouškem*fanynkou opravdu komorních prostorů, kino Mat poblíž Karlova náměstí je přesně pro tebe. Jde totiž o vůbec nejmenší kino v České republice, vejde se do něj jen 46 lidí. I když funguje už od roku 1995, je vybavené moderní obrazovou i zvukovou technikou a promítá jak ze současných digitálních nosičů, tak i z klasických filmových kopií. 

Mat
Zdroj: Kino Mat/propagační materiál

V kině Mat promítají současné české i zahraniční artové snímky, dokumenty a o víkendech filmy pro děti. Součástí kina je i jedna z posledních pražských půjčoven DVD. Nechybí ani filmová restaurace se salónkem. 

Kino Dlabačov: místo, kde vlastní projekce není problém

Z centra Prahy se posuneme kousek dál, konkrétně do multifunkčního centra Dlabačov na Břevnově. Kino, které pojme 377 míst, nabízí české i světové novinky, dokumenty, ve speciálních sekcích cílí na seniory i nejmenší diváky. V předsálí se nachází kavárna. Celý prostor je možné si pronajmout a pozvat své blízké na soukromou projekci filmu dle vlastního výběru.

Dlabačov
Zdroj: Dlabačov/propagační materiál

Kino Přítomnost: Boutique Cinema s pohodlným sezením a s barem přímo v sále

V závěru našeho seznamu pražských kin se vracíme na Žižkov. Nemůžeme totiž vynechat kino Přítomnost, které se skrývá v jednom z prvních pražských mrakodrapů a svou podobou se všem výše zmíněným kinům vymyká. V kině je rozestavěn nábytek, který umožňuje sedět okolo stolu a vychutnat si nabídku baru. Obsluha funguje i během promítání.

Přítomnost, kino
Zdroj: Kino Přítomnost/propagační materiál

V Přítomnosti se pojí původní funkcionalistická architektura, moderní design a květinové instalace. V sále je navíc možné zůstat i po promítání. Vejde se do něj sto padesát lidí. I kino Přítomnost je propojené s kiny Aero, Bio Oko a Světozor, (nejen) filmová nabídka je tedy podobná.

Sunset Cinema: speciální vánoční promítání s tajným vstupem

Jako úplnou tečku jsme si pro tebe připravili vánoční tip od Sunset Cinema. To během léta pořádá promítání na střeše, v chladných měsících ale přechází na formát s názvem Christmas Story. A na vánoční atmosféru tě asi nic nemůže naladit lépe. Program je plný tradičních vánočních a rodinných filmů, jako je Sám doma, Karlík a továrna na čokoládu, Grinch nebo Láska nebeská

Sunset Cinema
Zdroj: Sunset Cinema/propagační materiál

Navíc se promítá v opravdu sváteční atmosféře. Vstup se nachází doslova ve skříni, která tvoří tajný vchod do promítacího sálu s pohodlnými sedacími pytli. Vánoční pohodu ti umocní i svařené víno nebo krémové kakao. Program a další informace najdeš tady.

Zpět
Sdílet
Diskuse