Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. prosince 2022 11:31
Čas čtení 0:50

Přídavky na dítě by se od ledna mohly zvednout o 200 korun. Sněmovna návrh schválila

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přídavky na dítě by se od ledna mohly zvednout o 200 korun. Sněmovna návrh schválila
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Sněmovna ve čtvrtek schválila novelu, podle níž by se od ledna příštího roku mohly zvednout přídavky na dítě o 200 korun.

Sněmovna ve čtvrtek projednávala vládní novelu, která navyšuje přídavky na dítě. Ty by se od ledna mohly zvýšit o 200 korun, tedy na 830 korun až 1580 korun měsíčně. Poslanci novelu schválili a nyní ji musí posoudit Senát, informuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

2. prosince 2022 9:58 Čas čtení 0:49 Studentka z Liberce navrhla aplikaci, která Vietnamcům žijícím v Česku ulehčí komunikaci s lékaři Studentka z Liberce navrhla aplikaci, která Vietnamcům žijícím v Česku ulehčí komunikaci s lékaři

Přídavky podle resortu pobírá zhruba 10 % dětí, kterým stát ročně vyplatí více než 2,5 miliardy korun. 

„Přídavek se vyplácí rodinám, které mají příjmy nižší, než je 3,4násobek životního minima. Vzhledem k tomu, že se od příštího roku počítá se zvýšením existenčního a životního minima, tak se rozšíří i okruh možných příjemců přídavku na dítě,“ komentuje novelu ministerstvo. 

„Pokud má některá ze společně posuzovaných osob příjem ze zaměstnání (který dosahuje alespoň výše částky životního minima jednotlivce), podnikání, nemocenskou, důchod nebo podporu v nezaměstnanosti, příspěvek na péči o dítě nebo rodičovský příspěvek, je přídavek o 500 Kč vyšší. Na tuto výši dosáhne velká většina příjemců. O přídavek na dítě lze požádat pomocí online formuláře na webu,“ dodává resort práce a sociálních věcí. 

Poslankyně Lucie Šafránková (SPD) chtěla okruh žadatelů rozšířit o domácnosti s čistými příjmy do čtyřnásobku životního minima. Tento návrh však Sněmovna zamítla, stejně jako úpravu poslance Aleše Juchelky (ANO), podle něhož by se jednotlivé výměry dávek neměly zvyšovat pevnou částkou, ale o 35 %. 

Novelu nyní dostal k projednání Senát. 

Domů
Sdílet
Diskuse