Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. prosince 2022 9:24
Čas čtení 0:55

Edward Snowden složil věrnost Rusku, dostal pas a občanství. Putinův režim mu garantuje ochranu před vydáním

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Edward Snowden složil věrnost Rusku, dostal pas a občanství. Putinův režim mu garantuje ochranu před vydáním
Zdroj: TASR/AP

Snowden před lety vyzradil veřejnosti klasifikované informace o sledování občanů americkou vládou. Před soudem v USA uprchl do Ruska.

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden složil přísahu věrnosti Rusku a dostal ruský cestovní pas. Oznámil to v pátek Snowdenův právní zástupce Anatolij Kučerena. Informuje o tom Guardian a Washington Post.

Devětatřicetiletý Snowden dostal už v září ruské občanství, které mu udělil šéf Kremlu Vladimir Putin. V Rusku se před vydáním do USA ukrývá již od roku 2013, kdy mu tam byl udělen azyl. Před třemi lety získal v Rusku trvalý pobyt.

Nemůže být vydán do USA

Podle právníka udělení ruského občanství Snowdena potěšilo, protože mu zajistí ochranu před možným vydáním do USA. „Samozřejmě, je šťastný a vděčný Ruské federaci za občanství – nyní už je plnoprávným občanem Ruska. A co je nejdůležitější: na základě ruské ústavy už nemůže být vydán do zahraničí,“ uvedl v pátek Kučerena.

Z ceremonie, na které Snowden složil přísahu věrnosti Rusku, jeho ústavě, zákonům a tradicím, nebyl zveřejněn žádný obrazový materiál.

Čelí obvinění ze špionáže

Edward Snowden v roce 2013 zveřejnil kopie tajných amerických dokumentů a odhalil sledovací operace, které prováděl americký Úřad pro národní bezpečnost. V USA byl v této souvislosti obviněn ze špionáže a krádeže vládního majetku.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Snowden v minulosti uvedl, že by se rád vrátil do USA, kdyby mu tam byl zaručen spravedlivý proces. O ruské občanství projevila zájem i Snowdenova manželka Lindsay Mills. Místo pobytu manželů v Rusku není známo. Spolu s nimi bydlí i jejich dva synové, kteří se již narodili v Rusku.

Domů
Sdílet
Diskuse