Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
3. prosince 2022 13:33
Čas čtení 0:39

Konec letového režimu? Cestující zřejmě budou moci v rámci EU volat i v oblacích

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Konec letového režimu? Cestující zřejmě budou moci v rámci EU volat i v oblacích
Zdroj: Unsplash/Sten Ritterfeld/volně k užití

Evropská komise rozhodla, že letecké společnosti mohou na palubách letadel poskytovat i technologii 5G.

Podle BBC by to mohlo znamenat, že cestující již nebudou muset přepínat svůj telefon do režimu letadlo. Lidé by tak mohli za letu používat všechny funkce svého telefonu – hovory i datově náročné aplikace, například pro streamování hudby a videa. Konkrétní způsob implementace ovšem zůstává zatím není jasný.

„Pokud jde o možnosti, které nabízí superrychlé a vysokokapacitní připojení, nebe již není limitem,“ uvedl komisař EU pro vnitřní trh Thierry Breton s tím, že lhůta, do které musí členské státy zpřístupnit frekvenční pásma 5G pro letadla, je 30. června 2023. Služba bude fungovat pomocí speciálního síťového zařízení zvaného pikobuňka, které propojí síť letadla se zemí prostřednictvím satelitu. 

Podle deníku El País však bude síť fungovat pouze v malých výškách a za příznivých povětrnostních podmínek. Pilot navíc může kdykoli nařídit vypnutí mobilních telefonů, pokud to uzná za vhodné. Zároveň je pravděpodobné, že si budou mobilní operátoři a letecké společnosti za služby účtovat zvláštní poplatky. Připojení totiž může zahrnovat sítě z více zemí, čímž vzniknou náklady na roaming. 

Domů
Sdílet
Diskuse