Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
4. prosince 2022 11:00
Čas čtení 0:55

Írán kvůli nekončícím protestům přezkoumává zákon o povinném nošení hidžábu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Írán kvůli nekončícím protestům přezkoumává zákon o povinném nošení hidžábu
Zdroj: Cemal Yurttas/dia images via Getty Images

Proti násilí na ženách se v Íránu protestuje už více než dva měsíce.

Íránské úřady oznámily, že přezkoumají desítky let starý zákon o pro ženy povinném zahalování hlav. „Parlament i soudnictví pracují na tom, zda je třeba zákon změnit,“ uvedl podle deníku The Guardian v sobotu íránský generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí.

Není ovšem jasné, co by mohly oba orgány, které jsou z velké části v rukou konzervativců, v zákoně změnit. Prezident Ebráhím Raísí prohlásil, že islámské základy Íránu jsou zakotveny v ústavě. Existují však podle něj „metody provádění ústavy, které mohou být flexibilní“. Výsledky jednání budou údajně zřejmé za týden či dva.

Významný muslimský duchovní Móláví Abdolhamíd vyzval podle Al Arabiya k ukončení potlačování protestů zatýkáním a zabíjením a k uspořádání referenda o změně íránského vládního systému. „Lidové protesty ukázaly, že politika posledních 43 let dospěla do slepé uličky,“ řekl koncem listopadu.

Protesty otřásají zemí od září

Právě zákon o povinném zahalování stojí za více než dva měsíce probíhajícími protesty po celé zemi. Začaly 16. září po smrti dvaadvacetileté Íránky kurdského původu Mahsy Amini, kterou ve vazbě zatkla mravnostní policie za údajné nedodržování zákona šaría. Její smrt vyvolala protesty, při kterých ženy pálí své pokrývky hlavy.

18. listopadu 2022 18:12 Čas čtení 1:33 Íránské ženy bojují proti režimu po svém. Vložkami zakrývají výhled bezpečnostních kamer Íránské ženy bojují proti režimu po svém. Vložkami zakrývají výhled bezpečnostních kamer

Jak upozorňuje server France 24, nošení hidžábu se stalo v Íránu povinným pro všechny ženy v roce 1983. Jeho dodržování ovšem nebylo vždy striktní. Letos v červenci však Raísí vyzval k mobilizaci všech státních institucí k prosazení zákona o hidžábu. Od počátku protestů zemřely stovky lidí a tisíce byly zatčeny.

Domů
Sdílet
Diskuse