Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. prosince 2022 11:20
Čas čtení 1:00

Měsíce protestů se vyplatily, Írán zruší mravnostní policii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Měsíce protestů se vyplatily, Írán zruší mravnostní policii
Zdroj: TASR/AP

„Mravnostní policie byla rozpuštěna, ale justice se bude touto společenskou výzvou zabývat i nadále,“ oznámil generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí.

Írán rozpustil svou mravnostní policii, která dosud dohlížela především na dodržování předpisů o oblékání žen. Vyplývá to z víkendového oznámení generální prokuratury, o němž informovaly agentury DPA a AFP, z nichž čerpá agentura TASR.

„Mravnostní policie byla rozpuštěna, ale justice se bude touto společenskou výzvou zabývat i nadále,“ citoval v neděli deník Shark generálního prokurátora Mohammada Džafara Montazerího. Další podrobnosti rozhodnutí nebyly k dispozici. Analytici to však označili za významný dílčí úspěch ženského hnutí v Íránu, napsala agentura DPA.


Montazerí již v sobotu dle The Guardianu oznámil, že íránské úřady přezkoumávají desítky let starý zákon založený na islámském právu, který vyžaduje, aby si ženy povinně zakrývaly hlavu muslimským šátkem hidžábem. Prezident Ebráhím Raísí v televizi řekl, že republikánské a islámské základy Íránu jsou zakotveny v ústavě, „ale existují metody, jak ústavu provádět, které mohou být flexibilní“.

4. prosince 2022 11:00 Čas čtení 0:55 Írán kvůli nekončícím protestům přezkoumává zákon o povinném nošení hidžábu Írán kvůli nekončícím protestům přezkoumává zákon o povinném nošení hidžábu

Stovky mrtvých, tisíce zadržených

Mravnostní policie vyvolala v Íránu rozsáhlé protesty, které trvají již více než dva měsíce. V polovině září zatkli její policisté 22letou Mahsu Amini, která po několika dnech ve vazbě zemřela, za porušení přísných pravidel oblékání.


Od té doby lidé v zemi demonstrují proti islámskému systému a jeho zákonům a nařízením. Mnoho žen, zejména ve velkých městech, stále více ignoruje povinnost zahalovat si hlavu. Podle skupin na ochranu lidských práv bylo od začátku protestů zabito přibližně 470 demonstrantů, přičemž úřady přiznávají 200 až 300 mrtvých. Bezpečnostní složky také zadržely tisíce lidí, z nichž někteří již byli odsouzeni k trestu smrti.


Od pondělí se v Íránu plánují další protesty a podle opozice i stávky.

Domů
Sdílet
Diskuse