Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. prosince 2022 19:21
Čas čtení 0:46

Na Putinova „mírová jednání“ je třeba si dát pozor. Mohl by je využít k přezbrojení armády a dalšímu útoku, tvrdí Velká Británie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Putinova „mírová jednání“ je třeba si dát pozor. Mohl by je využít k přezbrojení armády a dalšímu útoku, tvrdí Velká Británie
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že by pokračoval v rozhovorech s Putinem ve snaze zamezit další eskalaci a dosáhnout „velmi konkrétních výsledků“, jako je zajištění bezpečnosti jaderných elektráren.

Ruský prezident Vladimir Putin by případné mírové rozhovory s Ukrajinou mohl využít k doplnění výzbroje své armády předtím, než by spustil nový útok. Uvedl to v sobotu britský ministr zahraničí James Cleverly. Informuje o tom TASR.

Cleverly v rozhovoru pro deník The Telegraph řekl, že existuje riziko, že „příměří by Putin mohl využít k vycvičení dalších vojáků, výrobě další munice a přezbrojení ozbrojených sil“.

1. prosince 2022 12:09 Čas čtení 1:49 Na území Česka se příští rok vycvičí až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, rozhodnutí schválil Senát Na území Česka se příští rok vycvičí až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, rozhodnutí schválil Senát

Jeho varování přišlo po vyjádření prezidenta USA Joea Bidena, který řekl, že by byl ochoten jednat s Putinem, kdyby ruský lídr skutečně chtěl ukončit válku. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že by pokračoval v rozhovorech s Putinem ve snaze zamezit další eskalaci a dosáhnout „velmi konkrétních výsledků“, jako je zajištění bezpečnosti jaderných elektráren.

Cleverly však zpochybnil, zda by Putin vedl dialog „v dobré víře“. „Musíme být velmi, velmi opatrní, pokud ‚mírové‘ rozhovory (...) iniciuje Vladimir Putin,“ řekl šéf britské diplomacie.

„Řešení musí být udržitelné, smysluplné a skutečné,“ zdůraznil Cleverly. „Musíme si dávat pozor, aby Rusko nevyužilo přestávku jen k tomu, aby zajistilo, že další fáze jeho agrese bude účinnější než současná,“ dodal s poukázáním na to, že po agresi v Gruzii, na Krymu a v ukrajinském Donbasu vždy následovala další vlna agrese.

Domů
Sdílet
Diskuse