Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
4. prosince 2022 15:26
Čas čtení 0:51

Katar chce po mistrovství světa ve fotbale pořádat i olympijské hry v roce 2036

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Katar chce po mistrovství světa ve fotbale pořádat i olympijské hry v roce 2036
Zdroj: Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022

Katar je dlouhodobě kritizován za porušování lidských práv, které rezonovalo ve společnosti zejména v době výstavby stadionů či metra před začátkem mistrovství světa ve fotbale.

Katar údajně plánuje kandidovat na pozici pořadatelské země olympijských her v roce 2036, píše britský deník The Guardian a Daily Mail. Katar má vycházet z údajně úspěšně zvládnutých aktuálních MS 2022 ve fotbale.

Ačkoliv Mezinárodní olympijský výbor ještě nesdělil žádný časový rámec, kdy bude oznámena vítězná země, předpokládá se, že Katar se přihlásí. Pokud by byl úspěšný, šlo by o první muslimskou zemi, která by uspořádala olympijské hry.

katar MS otvárací ceremóniál
Zdroj: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

V takovém případě by se dalo očekávat, že stejně jako v případě MS 2022 by pořadatelé i při olympiádě tlačili na posunutí startu na zimu. Důvodem jsou extrémní teploty během léta. Katar tvrdí, že zvládl aktuální turnaj ve fotbale, proto je přesvědčen, že stojí v silné pozici.

Katar v roce 2006 hostil Asijské hry. Ty bude hostit i v roce 2030. „Je tu všechna potřebná infrastruktura – stadiony, metro či nové letiště,“ vysvětlují katarští představitelé. Následující olympiádu v roce 2024 uspořádá Paříž. O 4 roky později to bude Los Angeles a následně Brisbane.

20. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 6:24 V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu

Katar je dlouhodobě kritizován za porušování lidských práv, které rezonovalo ve společnosti zejména v době výstavby infrastruktury jako stadionů či metra před začátkem mistrovství světa ve fotbale. Během výstavby údajně zahynulo až 6 500 zahraničních pracovníků. Ti pocházeli zejména z asijských zemí, jako je Bangladéš či Nepál. Organizátory dosud za tato zjištění nikdo nestíhal.

Domů
Sdílet
Diskuse