Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková TASR
4. prosince 2022 18:34
Čas čtení 0:54

Výbuch sopky Semeru: Byl vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti, tisíce lidí musely opustit domovy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Výbuch sopky Semeru: Byl vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti, tisíce lidí musely opustit domovy
Zdroj: TASR/AP

Úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti a nařídily evakuaci okolních vesnic.

Sopka Semeru na indonéském ostrově Jáva v neděli vybuchla a vychrlila mračna žhavého popela. Úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti a nařídily evakuaci okolních vesnic. Informuje o tom tisková agentura AFP, od níž zprávu převzala TASR. Po erupci zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani zranění, ale indonéský vulkanologický úřad varoval obyvatele, aby se nepohybovali v okruhu osmi kilometrů od kráteru.

Z okolí sopky bylo podle BBC evakuováno téměř 2 000 lidí. Postiženo bylo nejméně šest vesnic. Zvýšený stupeň ohrožení ze třetího na čtvrtý znamená, že nebezpečí hrozí i lidským domovům, uvedl mluvčí indonéského Centra pro vulkanologii a zmírňování geologických rizik (PVMBG) v celostátním vysílání. Vážně poškozen byl i most, který se obnovuje po předchozí erupci.

Semeru sopka indonesie
Zdroj: TASR/AP

Oblast tzv. ohnivého kruhu

Semeru se nachází na východě ostrova Jáva, asi 800 kilometrů od indonéského hlavního města Jakarty. Je to nejvyšší hora na hlavním ostrově této země. Japonské úřady vydaly varování před vlnami tsunami, které by mohly dosáhnout ostrovů Mijako a Jaejama v prefektuře Okinawa, informovala tisková agentura Kjódó.


Sopka Semeru naposledy vybuchla před rokem. O život tehdy přišlo nejméně 51 lidí. Při erupci zasypalo bahno a popel celé ulice a četné domy a téměř 10 tisíc lidí muselo hledat útočiště. 


Indonésie se nachází v oblasti tzv. ohnivého kruhu, kde se stýkají tektonické desky, což způsobuje vysokou vulkanickou a seismickou aktivitu. V této souostrovní zemi jihovýchodní Asie se nachází téměř 130 aktivních sopek.

Domů
Sdílet
Diskuse